Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пол Милгръм и Робърт Уилсън с Нобелова награда за икономика

| обновено на 12.10.20 в 18:54
Нобелистите Милгръм и Уилсън
Снимка: БТА

Американските икономисти Пол Милгръм и Робърт Уилсън са носителите на тазгодишната Нобелова награда за икономически науки. Нобеловият комитет оцени техния принос към теорията на търговете, а обявяването на имената им стана на онлайн церемония заради пандемията от Covid-19. 

С връчването на наградата за икономика приключва "нобеловата седмица". Любопитен факт е, че това е единствената награда, която не е включена в завещанието на шведския изобретател, индустриалец и филантроп Алфред Нобел.

Тя е учредена близо 70 години след останалите. 

"Роб Уилсън почука на вратата ми", разказа пред Асошиейтед прес Пол Милгръм с признанието, че именно така е научил за съвместната Нобелова награда на двамата американски икономисти от Станфордския университет. Очевидно не е гледал или слушал церемонията, на която генералният секретар на Кралската Шведска академия на науките Йорн Хансон тържествено обяви:

"Кралската Шведска академия на науките днес взе решение да връчи наградата за постижения в икономиката на името на Алфред Нобел съвместно на Пол Милгръм и Робърт Уилсън за подобряване на теорията за търговете и откриване на нови тръжни формати".

Самият Уилсън, който е ръководител на докторантурата на Милгръм, се включи по телефона пред репортери в Стокхолм и не успя да си спомни търг, в който е участвал: 

"Жена ми припомни, че сме си купили ски-обувки от "И бей". Предполагам, че това е търг", каза още Уилсън с усмивка. 

Наградата е признание, за което студенти, приятели и колеги отдавна казват на двамата учени, че им е време. "Всъщност наистина е сладко", допълни Милгръм, който според бившия си наставник е геният, който стои зад цялата тази работа с търговете.

Милгръм е на 72 години, а Уилсън - на 83, а тръжните формати, разработени от тях, се използват за продажбата на радиочестоти, рибни квоти, слотове за кацане на самолети и много други сфери на живота.

Разработката на нови тръжни формати са прекрасен пример как фундаменталните изследвания могат впоследствие да доведат до изобретения, които да са в полза на обществото, се казва още в изявлението на шведската Кралска академия на науките. Двамата носители на престижната награда не само са изяснили как работят търговете и защо участниците на търг се държат по определен начин, но и използват теоретичните си открития за създаването на напълно нови аукционни формати за продажба на стоки и услуги.

Пол Милгръм, който в момента работи в Станфордския университет, е най-известен със своите теории за аукциони (търгове) и за пазарен дизайн, както и като създател на теоремата за липса на търговия.

Неговият дисертационен съветник Робърт Уилсън, също работещ в Станфорд, пък спечели слава със своята теория на игрите в индустриална организация и с въвеждането на метода на последователното квадратично програмиране.

Двамата учени ще си поделят парична награда от 10 милиона крони, равняваща се на малко над 1,1 милиона долара. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени