Eмисия новини
от 01.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

КНСБ: По 20% за всички "на първа линия", чиито заплати не са увеличени

Хората в момента - и предприятията, и бизнесът имат нужда от финансови средства, каза Пламен Димитров

| обновено на 12.10.20 в 18:29
Снимка: БТА

КНСБ ще поиска през следващата година да има 20 % увеличение на заплатите в тези бюджетни системи, в които служителите не са получили увеличение през последните месеци за работата си на „първа линия“ в условията на коронавирусна пандемия. Това заяви в Пловдив президентът на синдиката Пламен Димитров и подчерта, че до момента повече пари са получили работещите в 30-ина агенции, но по общини има структури, където възнаграждeнията са много по-ниски.

Хората по места недоволстват заради изоставането на заплатите, каза Димитров и даде за пример стартиралата подписка на работещите в Домашния социален патронаж в Пловдив:

"Разликите между заплатите стават доста сериозни и хората разбираемо искат увеличение на заплатите веднага, плюс това общинските предприятия също трябва да получат своето увеличение за следващата година. Ние и за тях искаме 20-ина процента", посочи Димитров.

И тъй като, за да има подобно увеличение, то трябва да бъде заложено в бюджетите на общините за следващата година, тепърва ни предстоят разговори с тяхното сдружение, допълни синдикалистът:

"Дали ще постигнем 20 процента, ще видим. В края на краищата в бюджетът за следващата година на общината трябва да заложи увеличение на заплатите, тъй като всички държавно финансирани или държавно делегирани дейности ще получат такова увеличение.

Няма как хора да работят сходна дейност и някои да получават по 200, по 300, по 400 лева повече. Така се получава в момента в социалните дейности, да речем".

Пламен Димитров подчерта, че паралелно с неформално водещите се вече преговори за бюджетната рамка за следващата година в Тристранния съвет до десет дни трябва да се получи и актуализираният вариант на бюджета за тази:

"Аз очаквам лично дефицит между 4 - 4,5% на бюджета, тоест около 5-милиарден дефицит за 2020-та година и подобен, може би малко по-малък за следващата година поради намалените данъчни приходи основно и естествено, увеличаващите се разходи".

Затова и във време на криза като сегашната призивът на КНСБ е:

"Трябва да се харчи. Хората в момента - и предприятията, и бизнесът, имат нужда от финансови средства, инжекции. Това е единственият начин да стимулираме потреблението".


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.