Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите дипломати на ЕС: Още санкции за Беларус, ако няма подобрение в страната

| обновено на 12.10.20 в 20:34
Александър Лукашенко
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Външните министри на страните от ЕС изразиха готовност да наложат допълнителни санкции срещу високопоставени лица и организации в Беларус, в т.ч. и Александър Лукашенко, ако ситуацията в страната не се подобри. Това се казва в приетите днес заключения на Съвета.

Европейският съюз ще намали двустранното сътрудничество с властите на Беларус на най-високо равнище, ще увеличи подкрепата за народа и гражданското общество и съответно ще намали финансовата помощ на двустранно равнище.

В заключенията се подчертава, че Общността е готова значително да увеличи политическата си ангажираност, секторното сътрудничество и финансовата помощ за Беларус, при условие че властите спазват принципите на демокрацията, върховенството на закона и човешките права, като спрат репресиите и злоупотребите, насърчат сериозен, вдъхващ доверие и включващ политически процес, в резултат на който да се проведат свободни и честни избори под наблюдението на ОССЕ и при гаранции за зачитане на човешките права.

Преди да се срещне с европейските си колеги в Люксембург днес германският външен министър Хайко Маас заяви, че Лукашенко трябва да е част от нов санкционен списък на Европейския съюз.

Междувременно Беларуското министерство на вътрешните работи обяви готовност да използва бойни патрони срещу протестиращите в Минск, защото акциите им са станали организирани и крайно радикални. При вчерашните протести в цяла Беларус са задържани 713 души.

По-рано този месец ЕС одобри налагането на санкции срещу беларуски служители, замесени в нарушения на правата на човека по време на президентските избори и на гражданските протести в страната, но Лукашенко беше изключен от тази група.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!