Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

БАН представя сборника "Пътища на балканските зографи"

Снимка: kinnpor.uni-sofia.bg

В Зала "Проф. Марин Дринов", Институтът за изследване на изкуствата при Българската академия на науките в София, представя официално днес двуезичното си издание "Пътища на балканските зографи". В сборника, който показва църковни стенописи от поствизантийския период, са описани и проучени фрески от 29 църкви в България, Гърция, Северна Македония, Сърбия и Албания.

Книгата излезе през пролетта, в дните на извънредно положение и социална изолация и е част от Националната научна програма "Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие" на Министерството на образованието и науката. Ръководител на авторския екип е проф. д-р Бисерка Пенкова.

Двуезичното издание има за цел да популяризира описаните паметници както у нас, така и по света. По този начин неговите съставители се надяват да бъде привлечено внимание към проучването и опазването на старините. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от