Eмисия новини
от 18.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България и Северна Македония отново ще бистрят история и език

Тази седмица ще поднови работата си смесената историческа комисия между България и Северна Македония, която не е заседавала от една година. В края на месеца предстои визита на премиера Зоран Заев. София предупреди, че може да блокира преговорите на Скопие с Брюксел заради македонския език и нация. Наскоро група интелектуалци и учени в обръщение се противопоставиха на налагания в официализирания в България разказ за миналото ни. Един от тях е доц. Михаил Иванов, който беше съветник на президента Жельо Желев по етническите и религиозни въпроси. В неговия мандат България призна Македония за държава.

Тази теза не е популярна сред българското общество, но вероятно има своето основание.

Според  доц. Иванов се прави опит да се наложи визията на определена група историци, като политическа позиция.

 „Това не е коректно, това не е правилният път. Видни наши историци не мислят като историците в комисията създадена по силата на договора. В разяснителния меморандум, който беше тиражиран предимно чрез чужди медии се казва, че Северна Македония трябва да скъса с тоталитарното югославско минало. Ние също трябва да скъсаме с нашето тоталитарно минало, с начина си на мислене.  Трябва да се направи задълбочен анализ на ситуацията. Не бих искал това, което се прави да бъде за сметка на българския дух, култура и памет.“

Доц. Иванов посочи, че не се прави разлика между етническа и гражданска нация. Също за разлика между етническа и политическа нация. 

„Да видим, как това се отнася в миналото ни. Чий е Гоце Делчев?  Той е българин по народност, принадлежи на българската история, бил е офицер и винаги се е смятал за българин. Като българин има своята политическа дейност. Виждаме как постепенно през онова време се заражда една македонска политическа идентичност. Трябва да бъде разказано подробно, какви са факторите. Основен фактор е разочарованието от българската официална политика. Знаем за братоубийствените войни, които са инспирирани от официална България в Македония. Той започва да работи за една единна, независима, целокупна Македония. Тогава се е говорело за автономия, като път за присъединяване към България. Една голяма група от нашите революционери са разочаровани от политиката на балканските правителства и започват да мислят за самостоятелно политическо съществуване. Ние трябва да настояваме, че Гоце Делчев носи българска етническа идентичност, но трябва да признаем, че в политическото развитие, за зараждане на политическата нация в Македония има своя принос. Македонският език е създаден на обща говорна основа с българския език“, заяви още доц. Михаил Иванов

Позицията на доц. Михаил Иванов можете да чуете в звуковия файл.  

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от