Eмисия новини
от 20.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рязко увеличение на природните бедствия, свързани с климатичните промени от 20 години

Снимка: pixabay

Рязко увеличение на природните бедствия, свързани с климатичните промени през последните 20 години отчете ООН в специален доклад. Материалните щети от наводнения, засушавания, бури и горски пожари се оценяват на 3 трилиона долара от 2000-та година насам. 
С промените в климата се занимават и полярните изследователи. Днес завърши най-голямата полярна експедиция. Десетте месеца в ледовете на Арктика са само първата част от мащабната експедиция „Мозайка“. 
„Видяхме, как Северният ледовит океан умира. Ако не направим нищо, след няколко десетки години Арктика ще загуби ледената си обвивка“, сподели ръководителят на експедицията Маркус Рекс. И въпреки това:
"Много съм щастлив, защото експедицията надхвърли очакванията за възможностите ни. Връщаме се с огромно количество информация и проби, които ще променят полярната наука".
Макар пробите все още да не са анализирани, за изследователите на кораба „Полярна звезда“, завърнал се днес в Бремерхафен, е ясно, че зимата на Северния полюс е с няколко градуса по-топла. През лятото ледът на Северния полюс е все по-тънък, разказват полярниците.
3400 километра измина корабът „Полярна звезда“ в Северния ледовит океан при минус 43 градуса, замръзнал за леден къс. Учените са събрали данни и проби за анализ на атмосферата, леда в океана, екосистемите в полярния кръг и в областта на биогеохимията. 

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от