Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден брой починали с коронавирус за ден у нас

Днешните завишени стойности на данните се дължат на закъснение в отчитането на резултатите от два дни

| обновено на 13.10.20 в 12:23
7
Снимка: БТА

23-ма души с коронавирус са починали в България през изминалото денонощие, показаха данните в Единния информационен портал към полунощ. Това е най-високият брой дневно регистрирани смъртни случаи от влизането на инфекцията в България.
Общият брой на починалите оттогава надхвърли 900. 
Увеличават се и новите потвърдени случаи на инфекцията в страната - те са 587 при направени 4320 PCR-теста. Положителните проби са 13,5 процента. 

Най-много положителни проби за коронавирус са отчетени в София - 173. Следват Пловдив с 56 и Благоевград с 51.

10 медицински лица са сред далите положителни проби за коронавирус през изминалото денонощие, съобщи Министерството на здравеопазването

128 са регистрираните оздравели за последното денонощие.

В болници у нас са настанени 1221 пациенти с коронавирус, като 65-ма са в интензивни отделения. 

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков поясни в интервю за БНТ, че няма причини да се затягат мерките срещу Covid-19 в страната.

Системата не е претоварена засега, добави той и поясни, че днешните негативни рекорди в данните се дължат на закъснение в отчитането на резултатите от два дни.

Смъртността от Covid-19 у нас обаче намалява, каза за "Хоризонт" математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. По думите му  епидемията се разраства значително.

"Смъртността намалява като процент. Взимате броя на починалите и го делите на броя на регистрираните случаи и получавате процент. Този процент полекичка намалява.

В този смисъл то има починали, но я вижте колко са случаите. Базовото репродуктивно число, то е за днес 1,375 - значи над 1,3 и така стои вече няколко дни, което никак не е добре.

И най-добрата здравна система не може да издържи повече от три-четири седмици на 1,3, защото това означава, че епидемията се разраства с бързи темпове", коментира математикът. 

Почти 11,5 % е смъртността от Covid-19 сред пациентите в болниците у нас за първите шест месеца на пандемията, показва анализ на индекс на болниците, за който са използвани данни на Министерството на здравеопазването.


Графики на ситуацията с Covid-19 в България







БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени