Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСТС не постигна съгласие за промяна на заплатите в държавната администрация

| обновено на 13.10.20 в 19:01
Снимка: Ани Петрова

Членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество не успяха да постигнат съгласие за промяна в Наредбата за заплатите в държавната администрация, с която да се разшири списъкът със служители, които да получат още тази година увеличение на заплатите до 30 процента. Редица администрации получиха вече такова увеличение от 1 август заради пандемията. 

Предложението на правителството е да има увеличение с до 30%на възнагражденията на служители в задграничните ни представителства и в Националния институт за недвижимо културно наследство. От КТ „Подкрепа“ настояха повишението да важи и за работещите в Агенцията по вписванията, както и за няколко дирекции в Министерството на правосъдието. Вицепрезидентът на синдиката Иоанис Партениотис смята, че подобно отношение трябва да има и към служителите от системата на МВР:

„Които в пълна степен отговарят на изискванията за структура в пряк контакт с други лица“.

Жасмина Саръиванова от Българската стопанска камара заяви:

„Необходимо е да се има предвид това, че има администрации, които са много натоварени - ние взимаме това предвид, но все пак е необходимо да бъде обвързано с  обща реформа и оптимизации.

Социалните партньори не постигнаха на днешното заседание консенсус и по предложението на МТСП, свързано с промени в заплащането на заетите в сферата на предоставянето на социални услуги, които се финансират от държавния бюджет.

От КНСБ настояваха също да се увеличат заплатите на служителите в Български пощи или поне на тези, които са ангажирани с раздаването на пенсиите, както и на заетите в социалния патронаж.

Социалните партньори обсъдиха и план за действие за изпълнение на Националното споразумение, което беше подписано през юни от синдикатите, работодателите и правителството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!