Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ ще се изтеглят от Афганистан само, ако насилието намалее

Ген. Марк Мили
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Изтеглянето на американските сили от Афганистан, за което президентът на САЩ Доналд Тръмп настоява да приключи до Коледа, ще бъде извършено, при условие че насилието в Афганистан намалее. Това заяви днес пред американско радио председателят на Съвета на началник-щабовете на американската армия генерал Марк Мили, предаде "Франс прес".

"Споразумението и плановете за изтегляне, в тяхната цялост, предвиждат условия", изтъкна генерал Мили в интервю за радио Ен Пи Ар.

"Важното е да сложим край на една война по отговорен и обмислен начин и да гарантираме ключовите интереси на американската национална сигурност, които са поставени на карта в Афганистан", каза още високопоставеният американски военен.

Историческото споразумение между Вашингтон и талибаните, подписано на 29 февруари след 19 години конфликт, предвижда изтегляне на всички американски войници от Афганистан най-късно до средата на идната година.

Генерал Мили подчерта, че президентът Тръмп е дал зелена светлина само и единствено изтегляне на американските сили под условие. "Условията на споразуменията винаги са били ясни", категоричен бе Мили, като в същото време добави, че бъдещите решения във връзка с изтеглянето ще се взимат от американския президент.

"Ние военните даваме нашите най-добри военни съвети във връзка с тези условия, за да може президентът да вземе отговорни решения, като е запознат с въпроса", каза генерал Мили, като изтъкна, че през последните четири-пет месеца в Афганистан не се наблюдава значително намаляване на насилието.

Броят на американските войници в Афганистан вече бе значително намален. В момента на подписването на споразумението с талибаните той беше 12 хиляди, а през следващия месец се очаква да е около 4500, отбелязва Франс прес.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!