Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Вратите на рая са затворени“ – изложба на Александър Юзев

„Вратите на рая са затворени“ изследва многовековните сблъсъци и съперничество на двете доктрини – ислям и християнство, които винаги са се подклаждали от политически и икономически цели, и от двете страни. Еманацията на конфликта в неговото символистично и морално проявление е в преобразуването на храма „Света София“ в джамия още при падането на Константинопол.

Този конфликт сега е по-актуален от всякога. А въпросът „В процес на неизбежен сблъсък ли са ислямът и християнството?“ отново е поставен на дневен ред в обществото.

"Основната идея е християнско-ислямският конфликт, пречупен през общата вина и липса на истинска вяра, на толерантност, на страх. Говоря също и за страха, и за овчедушието и пасивността на обществото." – казва художникът Александър Юзев.

Още от началото на творческия си път, Александър Юзев застъпва социално-политически и морални въпроси, които развива в концептуални критики и послания. Визуалният език, който използва, е многообразен, преплетен през дигиталното, но като основа винаги стъпва на класическото.

Кураторът на изложбата Йово Панчев казва: "В крайна сметка, между вяра и изкуство стои човек. Ако трябва да идем още по-далеч, а това винаги е част от почерка на Юзев, ще кажем, че овакантената от вярата територия вътре в човека не търпи празнота, а се изпълва с какви ли не образи и ерзаци на вярата. Ако се заемем да работим с тези проксиобекти като интерпретатори-зрители или художници-изследователи, в един момент овакантената територия отново може да се насити с мисли, усилие, дух. Може дори да се окаже, че човекът е чудото".

Изложбата се открива на 15 октомври от 18:00 часа в столичната галерия "Доза" може да бъде разгледана до 29-и този месец. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна