Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 200 пилоти от 15 държави и общо 52 000 обиколки маркираха “ЕКО 24 часа на България”

Единственото по рода си отборно картинг състезание за издръжливост „ЕКО 24 часа на България“ приключи с удивителни резултати и незабравими пистови моменти, създадени от 34 отбора с над 200 пилоти от целия свят. За едно денонощие на картинг пистата в Хасково те постигнаха общо 52 000 обиколки и точно 1 440 минути постоянно каране, изпълнено с висок адреналин и хъс за победа.

В категория PRO, първи пресякоха финалната права френският отбор на „MRK Pro” с 1 584 обиколки и изминати 1 671 километра, следвани от белгийския отбор „Kart Events.BE”. На трето място се класира българският отбор „GLS Racing Team”.

В категория GOLD първи се класира белгийският отбор „Jakpom”, а на второ място – швейцарците от „Eiriz Racing”. Голямата изненада на „Малкия Льо Ман“ беше „Отборът на звездите“, който завърши на почетната трета позиция в категория GOLD. В звездния екип се включиха спортни легенди на България като автомобилният състезател Павел Лефтеров, печелил “24-часа на Нюрбургринг”, рали пилотът и европейски шампион Крум Дончев, световният шампион в Супер Ендуро сериите Теодор Кабакчиев и ултрамаратонецът Красимир Георгиев. Заедно с тях караха актьорът Асен Блатечки, кулинарят и ТВ водещ Лео Бианки, бийтбокс изпълнителят Александър Деянов – Скилър и певецът Рафи Бохосян. Макар и разнороден, отборът показа изключителна солидарност и завидни картинг умения, които доведоха до престижното им класиране.


Освен сериозното предизвикателство за доказване на издръжливост, липсата на сън и силната преумора, отборите се изправиха и пред още едно препятствие – обръщането на посоката на движение на пистата, 12 часа след старта на надпреварата, което бе маркирано със зрелищна заря.

Докато участниците се бориха за най-престижната позиция, публиката участва в забавни игри с награди, организирани от ЕКО България – генерален спонсор на събитието. Компанията се включи в битката за издръжливост и чрез отбора си „Еко Рейсинг Тийм“, съставен от представители на медиите, служители на ЕКО България и победителите от специална онлайн игра.

Организаторите, състезателите и гостите на събитието се включиха и в благотворителната кампания за набиране на средства необходими за спешното лечение на едногодишната Йоана от Хасково. В подкрепа на малката Йоана, те предоставиха част от таксите, събрани за участие в състезанието, както и лични средства.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна