Eмисия новини
от 10.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Богомил Манчев: Понякога политиката е несъобразителна спрямо енергетиката

Снимка: БГНЕС

Една процедура за Седми блок ще продължи доста дълго време, поне 10 години, ако започне от днес. Този блок трябва да си измине своя технологичен път. И следващите три правителства трябва да имат едно и също мислене, за да стигнем до някой, който да копае площадка за Седми блок“. Това каза пред БНР Богомил Манчев, председател на Българския атомен форум.

Правителството ще даде старт на проекта за изграждане на Седми блок на АЕЦ „Козлодуй“. Това обяви премиерът Бойко Борисов, който беше в Козлодуй, придружен от министрите на финансите и на енергетиката.

Манчев поясни и пътя, по който това трябва да се случи изграждането на един блок на една АЕЦ:

„Трябва да се намери избор на технология, на базата на която трябва да се изготви доклад по оценка на въздействието на околната среда. Трябва да се лицензира технологията. Трябва да разберем как ще правим блока, с какви пари“.

В предаването „12+3“ Манчев допълни:

„Ако продължава процедурата по АЕЦ „Белене“ и тепърва се започва процес по лицензиране на някаква технология на Седми блок..., трябва да има логика“.

Богомил Манчев подчерта, че „понякога политиката е несъобразителна, защото енергетиката, ако не се балансира правилно или не се регулира правилно, може да нанесе огромни щети“.

Интервюто с Богомил Манчев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.