Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За добра кариера: себепознание, избор, непрестанно развитие на потенциала

Снимка: careershow.bg

Кариерното развитие е продължителен процес на учене, себепознание, проучване на възможности, определяне на цели и вземане на решения. Не е достатъчно само да вземеш диплома. Днес вече се поставя акцент върху ученето през целия живот

Това отбеляза пред Радио София Теодора Добрева от „Кариер Шоу“.

И посъветва младите хора отрано – още в училище, да се ориентират в коя сфера ще учат и работят.

Вече не се гледа с „лошо око“ смяната на работното място, както е било едно време. Под добра кариера не е задължително да се разбира цял живот полагане на труд в едно предприятие.

Новият кариерен път е свързан с осъзнаване на собствения потенциал и развитието му. Не на последно място – извличане на ползите, които той предоставя.

Важна е мотивацията на работника и служителя и именно във връзка с нея много работодатели се стремят да задържат добрите си кадри с допълнителна квалификация, спортни и социални политики. Това е причина за хора от други сектори да се преориентират, например към ИТ сферата.

Забелязва се тенденция хората да променят професията си след 5-6 години, допълни Добрева. Това е особено характерно за младите. Родените след 2000 г. обикновено търсят смисъл, какъвто работата не им предлага.

В България има много добри университети с качествено обучение и практическа насоченост. Важното е изборът на кариерна сфера да се извърши още в училище.

Във всяка сфера началната заплата е различна и човек трябва психически да се подготви. Да се гледа на първите 2 години като инвестиция, а не като период, в който може да се изисква и задължително да се получава висока заплата.

Чуйте още по темата от разговора на Данаил Конов с Теодора Добрева от „Кариер Шоу“.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени