Eмисия новини
от 00.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лекари в Барселона протестират срещу липсата на персонал, ниските заплати и лошите условия

Снимка: Ройтерс

Лекарите от първичната медицинска помощ излязоха по улиците на Барселона в знак на протест срещу липсата на достатъчно персонал, ниските заплати и лошите условия на труд. Това е първият от обявените от синдикатите 4 дни стачни действия. Очаква се да се включат близо 5 900 лекари.

36 – часови дежурства и заплати между 1 200 и 1 400 евро. Въпреки голямото натоварване по време на първата вълна на коронавируса и сега - във втората, съществена повишение в заплащането на лекарите от първичната медицинска помощ няма. Затова от днес те започнаха 4-ри дневна стачка с искане за по-добри условия на труд по време на пандемията и растящия брой пациенти, нуждаещи се от специални грижи.

В Каталуния през последните 24 часа са потвърдени нови 1 280 случая на Ковид 19, а 111 от тях вече са хоспитализирани. В болниците броят на пациентите с коронавирус достигна 984 , като 172-ма от тях са в интензивните отделения. За последното денонощия смъртните случаи са 14 според данните на Министерството на здравеопазването.

Обезпокоителната тенденция от постоянно нарастване на случаите накара регионалното правителство да обяви, че от петък в сила ще влязат нови по-строги мерки, които ще бъдат оповестени през следващите дни.

Междувременно на студентите в две университетски общежития, които бяха поставени под карантина в събота, заради открити огнища на коронавирус, ще бъдат направени повторни тестове, за да се разбере дали заразата е овладяна, тъй като повечето от тях са безсимптомни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна