Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американската "Блу Ориджин" изстреля суборбиталния кораб "Ню шепърд"

Джеф Безос
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Компания "Блу Ориджин" на американския милиардер Джеф Безос изстреля и извърши изпитание на суборбиталния кораб "Ню шепърд", съобщи БТА като цитира Асошиейтед прес и ТАСС.

Това е седмо изстрелване на космическия кораб и тринадесето в рамките на програмата "Ню шепърд". "Експериментът давам възможност да се провери взаимодействието между датчиците и компютрите при определяне на пространствените координати на кораба и скоростта на приближаване към повърхността. тази апаратура дава възможност за кацане на Луната в рамките на сто метра от набелязана точка", съобщиха предварително от компанията.

Целият полет продължи десет минути, като корабът достигна височина от 106 километра. "Ню шепърд" бе изстрелян от космодрум в Тексас. След края на полета първо се приземи ракетата, последвана от капсулата, която се приземи с парашути.

Ракетата бе оборудвана с навигационна апаратура на НАСА за бъдещи кацания на Луната. Ръководителят на НАСА Джим Брайдънстайн поздрави полета в Туитър и подчерта, че американската космическа агенция се нуждае от капацитета да извършва кацания на точно определени места на Луната. /Антоанета Маркова/

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна