Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Промени в Закона за спорта на дневен ред в парламента

Снимка: БГНЕС

Промени в Закона за физическото възпитание и спорта ще обсъди на първо четене Народното събрание. Измененията се правят заради привеждане в съответствие със Световния антидопингов кодекс 2021.

Борбата срещу употребата на допинг в спорта е водещ приоритет в държавните политики в световен план, като основният нормативен акт, с който се регулира антидопинговата дейност на международно ниво е Световният антидопингов кодекс.

Целта е всички състезатели да се възползват от едни и същи антидопингови процедури и защити, независимо от спорта, националността или държавата, в която те са тествани, така че всички спортисти да могат да участват в състезания, които са безопасни и справедливи.

Законовите промени, които са на дневен ред, ще дадат възможност за своевременно актуализиране на подзаконовата нормативна уредба, така че тя да влезе в сила от 1 януари 2021 г.

Депутатите ще разширят и кръга на лицата, които могат да осъществяват представителство пред патентното ведомство във връзка със закрила на обектите на индустриалната собственост, като се създава възможност адвокати и адвокатски съдружници, вписани в съответните адвокатски колегии, да осъществяват представителство, без да е необходимо да се вписват в регистъра на представителите по индустриална собственост. 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.