Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Т. Петкова: МС даде мандат за преговори с ядрени компании в САЩ

| обновено на 14.10.20 в 12:31
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и Николай Павлов, директор на „Булгаргаз“
Снимка: БГНЕС

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че с решение на правителството й се възлага да разпореди на Български енергиен холдинг да влезе в преговори с компании от САЩ, които биха могли да изградят ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ „Козлодуй“. За целта ще се направи проучване:

„Преговори с компании от Съединените американски щати, които разработват нови ядрени технологии, в това число и такива, свързани с малки модулни реактори - с цел да се проучи възможността за изграждане на нова мощност на одобрената вече площадка на АЕЦ „Козлодуй“ в рамките на този ОВОС, който е направен и който е одобрен към настоящия момент.

Много е рано да говорим за мощности, много е рано да говорим за гориво, тъй като тук става дума за едно проучване, което трябва да се направи , за да видим как по най-добрият начин бихме могли да помислим в каква посока ще вървим - така че от една страна да гарантираме своята енергийна сигурност, от друга страна да следваме своята политика по диверсификация на енергийните ресурси, и от трета страна да постигнем заложените цели в рамките на Европейския съюз“, обясни министър Петкова на брифинг в Министерския съвет след днешното правителствено заседание. 

За АЕЦ „Белене” Петкова каза, че процедурата по проекта е в ход, тя беше стартирана съгласно решение на Народното събрание и правителството изпълнява това решение.

Има забавяне по отношение на отделните етапи от процедурата, кризата с Covid-19 наложи тотална реорганизация на целия процес по процедурата, добави още Петкова.

Репортаж на Цветелина Стоянова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна