Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Василев съветва студенти за успешна кариера в уебинар

Николай Василев
Снимка: БГНЕС

"Кариера или не - как младите хора да правят кариера в новата Covid-реалност?" Това е темата на уебинар на Висшето училище по застраховане и финанси, който ще се проведе днес. Един от лекторите ще бъде Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на държавната администрация.

Висшите училища по света и особено в Източна Европа и България не подготвят добре своите възпитаници за пазара на труда, смята Василев. Той препоръчва на младите хора повече чуждоезиково обучение, защото ако днес висшист да не знае няколко езика, той не е готов за глобалната икономика, няма да бъде конкурентен.

По наблюдения на Василев в извънстолични университети само 10-15% от студентите говорят английски, "да не говорим за други езици".

В предаването "Преди всички" бившият вицепремиер изтъкна, че студентите трябва да бъдат по-запознати и с информационните технологии в частта професионален софтуер.

На трето място Николай Василев ще акцентира върху обменните програми. Той посочи, че извън европейската академична програма "Еразъм" има добри обменни програми във водещи университети в САЩ и Югоизточна Азия, където български студенти рядко се озовават.

Според Николай Василев всеки студент трябва да направи „поне по две обменни програми, в противен случай си оставаме в дълбоката провинция“.

Като друга слабост на подготовката на бъдещите специалисти Николай Василев открои липсата на достатъчно стаж по специалността.

Още детайли по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна