Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Смилов: В доклада на прокуратурата няма отговор дали тя действа безпристрастно

Даниел Смилов
Снимка: БНР

Тази процедура наистина е възможност да се задават въпроси и тя е безпрецедентна, но отговорите няма да се намерят в този доклад, който е изпратила Прокуратурата, а докладът е чисто административен, той съдържа само числа“. Това коментира пред БНР политологът Даниел Смилов във връзка с това, че днес правната парламентарна комисия ще изслуша главния прокурор Иван Гешев за внесения от него доклад за работата на държавното обвинение за първите осем месеци от мандата му.

В предаването "Преди всички" анализаторът посочи още:

Докладът обобщава дейността на над 1000 прокурори в страната, но в него няма да откриете отговори на най-важния въпрос – дали Прокуратурата действа безпристрастно, особено когато става дума за корупционни съмнения по най-високите етажи на властта.

Точно това е въпросът, който трябва да задават депутатите. Например – по отношение на Васил Божков, прокуратурата е написала какво прави, но там няма обяснение защо тя възприема версията, че Божков е получил 700 милиона лева като данъчни привилегии, така да се каже изцяло зад гърба на министър-председателя и финансовия министър. Той си е договарял според Прокуратурата само с Комисията по хазарта, която е орган,  подчинен на финансовия министър, и цялата версия изглежда неправдоподобна“. 

„Трябва да се зададат и въпросите на евродепутатите за шкафчетата, къщата в Барселона…“, каза още Смилов.

Във връзка с това, че президентът сезира Конституционния съд с искане да бъде обявено за противоконституционно решението за създаване  временната комисия за разглеждане на проект за нова Конституция Даниел Смилов коментира:

„Дали това решение на Народното събрание ще бъде обявено за противоконституционно има основание да бъде питан КС. Но така или иначе истината е, че не може от гледна точка на Конституцията да се вкарват поправки към предложения вече проект за нова Конституция - той или ще събере 160 гласа или няма да събере. Както стоят нещата сега – вероятност да събере 160 гласа по- скоро няма.

Цялото упражнение с комисията изглежда като част от общата маневра на ГЕРБ и управляващите да използват конституционния дебат за печелене на време и да не подават оставка“.

Цялото интервю може да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна