Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Минчев: Милчо Левиев беше безкомпромисен по отношение на музиката

Milcho Leviev Милчо Левиев

Биг бендът на Българското националния радио открива новия си сезон на 14 октомври от 20:00 часа в “София Лайф клуб” с програма, посветена на Милчо Левиев. Забележителният български музикант, композитор, аранжор и виртуозен пианист, който си отиде преди година, е един от диригентите на Биг бенда.

Специални гости и солисти в концерта са Вики Алмазиду (вокал), Михаил Йосифов (тромпет) и Стоян Янкулов. Ще прозвучат емблематични джаз пиеси като „Блус в 9“, „Блус в 10“, „Студиа“, „Анти валс“, „Пътешествие отново“, „Soup of the Day“, „Селски танц“ и други.

"Милчо Левиев беше безкомпромисен по отношение на музиката и никога не позволяваше тя да страда заради някакви отношения и много държеше щом се обърнеш към музиката, да погледнеш към нея изключително сериозно и професионално", каза пред Радио София Иван Минчев, дългогодишен личен импресарио на джазмена. Той изтъкна, че големият принос на Милчо Левиев е вплитането на българския фолклор в джаза, чрез което го представя пред света.

Иван Минчев припомни историята на последния запис на Милчо Левиев в Българското национално радио с хор “Ваня Монева”. Проектът “Пътешествие между два свята” съдържа четири оригинални композиции на Милчо и негова интерпретация на любимото му произведение на Гершуин “Рапсодия в синьо” – изпълнено за първи път с женски хор.


Концертът тази вечер е промоция и на новия албум „Милчо Левиев. Анти валс – музика за Биг бенд“. В него са включени емблематични пиеси на Милчо Левиев, записани от Биг бенда на БНР между 1962 и 2013 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна