Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Тасев: За първи път действаме проактивно с решението за 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй"

Проф. Атанас Тасев
Снимка: БГНЕС

"За първи път действаме проактивно, а не вървим след времето", така енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира решението на правителството да строи 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" и уточни, че това е много продължителен процес, но по думите му е важно, че е сложено началото.

Експертът изрази съмнение във връзката между това действие на кабинета "Борисов 3" и срещата преди седмица на министър Теменужка Петкова с Франсис Фанън, помощник държавен секретар за енергийните ресурси на САЩ. Според проф. Тасев Фанън има нисък дипломатически ранг и предположи, че е бил подведен от съветници, които са му казали, че България разполага със стара ядрена технология. Той определи като непремерено изказването на помощник държавен секретар за енергийните ресурси на САЩ.

По думите му правителството не е имало друг ход, освен да обяви процедурата, защото има решение на ВАС, с което има определение, че ОВОС на площадка №2 на "Козлодуй" влиза в сила:

"Това е една следваща стъпка и тя е навременна", подчерта проф. Атанас Тасев.

"Аз не обръщам особено внимание на това, което той каза. Ние имаме стратегическо партньорство с Америка. Имаме доста сделки, които ни дават основание да не се притесняваме за голям натиск за спиране на действащите проекти. Защото, ако се спре проектът "Балкански поток", ние трябва да си нарежем на скрап системата, в това число 17 свръхмодерни американски турбокомпресори", обясни енергийният експерт.

Проф. Тасев беше категоричен, че "колкото и да се напъваме, не можем да доставим през интерконекторите тези количества газ, които са ни необходими, от регазификационните терминали".

И проектът АЕЦ "Белене" трябва да се случи

"Няма провал по проекта "Белене", заяви експертът и посочи, че различните интерпретации по тази тема са политически. По думите му този проект е необходим и трябва да се случи:

"В бъдеще ще имаме големи потребности в базова и подвърхова енергия. 21-ви век не е векът на фосилните горива и ще трябва да се откажем от термоцентралите. ... Февруари 2017-а година трябваше да получим допълнително помощ от съседни държави, за да не превърнем държавата в дискотека".

Интервюто на Даниела Големинова с проф. Атанас Тасев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!