Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Изкуството на барока" с Анна Фусек, Жорди Савал и още прекрасни музиканти

Анна Фусек
Снимка: annafusek.com

След откриването на 6 октомври с концерт на изключителния нидерландски блокфлейтист Ерик Босграаф фестивалът "Изкуството на барока" продължава и отново пространството на столичното Ларго ще бъде сцена за гости от чужбина - на 14 октомври от 18 часа там ще свирят Анна Фусек - блокфлейта и барокова цигулка, Джанлука Джеремия - лютня и Людовико Минази - бароково виолончело, с участието и на българската цигуларка Зефира Вълова, която е артистичен директор на фестивала.

14-ото издание на форума за старинна музика е по-компактно, заради условията и ограниченията, наложени от пандемията, но не се отказва от традиционните връзки със забележителни изпълнители на старинни инструменти от цяла Европа - с надежда те да се осъществят, въпреки всичко.

Концертът в сряда е под надслов "Виртуозите на XVII век" и е с италианска програма, а в афиша следват "Барок и съвременност" с изгряващата звезда Ева Зайчик, гостуване на гръцки музиканти за отбелязване на 250-годишнината на Лудвиг ван Бетовен и "Барок за всички" с талантливи деца-изпълнители, а за финал - "Копнеж по екзотичното" с шедьоври на късния барок. С надежда организаторите очакват да се осъществи в края на ноември и гостуването на големия гамбист Жорди Савал в програма, обвързваща музикално Изтока и Запада, в която към интернационалния ансамбъл ще се присъедини и българският кавалджия Недялко Недялков.

Чуйте повече за акцентите в тазгодишното издание на фестивала "Изкуството на барока" от разговора с артистичния директор Зефира Вълова в първия звуков файл.

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" представихме и една от звездните гостенки тази година - Анна Фусек, която свири на блокфлейта, цигулка и пиано, специализирала философия и музикология, както и актьорско майсторство. Тя е сред най-търсените изпълнителки на старинна музика в Европа, работи с елитни ансамбли.

"Аз и Зефира се запознахме в ансамбъл Il Pomo d'Oro преди няколко години. Много съм щастлива, че най-накрая намерихме общ проект с камерна музика, защото досега не сме свирили заедно по този начин, а само в оркестър, и се радвам да си партнирам с толкова добра цигуларка и с останалите тук, в София.

Заедно участвахме и в проекта на Джойс ДиДонато, наречен “Във война и мир”. Смятам, че е много ценно нейното усилие да промени стандартната концертна форма. По някакъв начин тя превръща концертите си в шоу - със светлини, специални костюми и т.н. Може би не винаги е посоката, в която аз бих поела, но въпреки това мисля, че е чудесно, че някой се опитва да разбие правилата за правене на класически концерт. И, разбира се, има значение, че тя го прави по нейния блестящ начин. Моето мнение е, че класиеските сцени имат нужда от определени импулси в посока на експеримента с актьорко участие, или с видео - разбира се, че винаги съществува риск, защото вниманието на публиката може да бъде отклонено от главното, но е важно да се опитва в търсенията как да се съчетават изкуствата, за да се създава нещо ново на сцената."

Интервюто с Анна Фусек чуйте във втория звуков файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени