Eмисия новини
от 21.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Интерес към фирмени детски кътове от компании в Благоевградско

Снимка: Община Нови пазар

Фирми от шивашката  индустрия и туризма  са първите в Югозападна България, които ще създават кътове за почасова грижа за деца , когато обстоятелствата го наложат, а  детската градина и училището не могат да обхванат времето, в което родителите са на работа.

„Рисковете от  разпространението на коронавируса  в детските градини и учебните заведения поставя на изпитание работещите родители. Вариантът за създаване на детски кътове за деца от 1 до 12 години във фирмите е  добра алтернатива, но времето ще покаже колко е работеща“ това каза в „Преди всички“ Рая Коева, член на Съюза на туристическия бизнес в Банско и експерт по разработване на проекти с европейско и национално финансиране.

Много е подходящо за всички от туристическия и производствения сектор и е много добре за родителите. Детският кът не детска градина, а е за почасова грижа за деца и за подготовка на деца.

В обхвата на програмата са децата до 12 години, но при всички случаи ще е улеснение за родителите. С изискванията по проекта фирмите ще се справят, защото им е дадена възможност за гъвкавост – могат да приемат не само деца на свои служители и няма да е проблем набирането на 15 деца минимум.“ Това каза още Рая Коева.

Детските кътове не  могат да заместят  училището и детската градина,  но са добра алтернатива децата да  са под наблюдение и специализирана грижа. Както и шанс безработните, които ще бъдат  наемани и обучавани, ако нямат необходимата  педагогическа или медицинска специалност те ще бъдат обучавани. 

Браншове, които първи са потърсили помощ за разработването на проекти са от текстилната промишленост и туризма.

Още по темата в звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от