Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещето на кинофестивалите

Снимка: Pxhere

Забраните да се събират много хора на едно място, което е неизбежно за кинофестивалите, доведоха до отмяната на редица прояви по света и у нас. Първа жертва беше документалният фестивал през март в Солун.

От спирането на американския фест South by Southwest в Остин, Тексас, пострада и... българското кино. "Котка в стената" очакваше срещата си с американската публика именно на този фестивал. 

Най-тъжната вест за родните киномани беше отлагането на "София филм фест". Най-голямото киносъбитие у нас трябваше да се открие за 24-та поредна година на 12 март. Първите случаи на коронавирус в България дойдоха, след като вече бяха започнали предварителните му паралелни програми в Дома на киното. 

Проф. Дина ЙордановаПоканени бяха гости от цял свят, планирани бяха прожекции на над 200 филма, продаваха се билети. Той за наша радост се проведе сега. 

Спрян беше и основаният от Робърт де Ниро фестивал "Трайбека" в Ню Йорк през април.

Чуйте разговора с проф. Дина Йорданова за кинофестивалите по време на пандемия, за последствията на Covid-19 върху киноиндустрията и за бъдещето развитие на киното.


Професор Дина Йорданова е създател на програма по филмови изследвания в Университета на Сейнт Андрюс в Шотландия, където преподава. Специалист е по киното в Източна Европа. Тя пътува по света, посещава кинофестивали и изнася лекции в различни университети. Казва, че е професор по глобално кино.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна