Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В образованието няма минало свършено

Снимка: pixabay.com

Доколко ориентирано към бъдещето е българското образование и как му повлияха пандемията и дигитализирането?

"Навлизането на технологиите не е цел, то е средство за постигане на качество в образованието – е изтъквал неведнъж Явор Джонев Председател на фондация за образователна трансформация transform.bg.

Няма как обаче дигитализирането да промени нещо съществено, ако ние не променим начина на учене и отношението към ученето – изтъкна Джонев в "Нашият ден". –

Не е достатъчно да подобрим обучението по традиционните предмети, а да поставим нови образователни цели. Защото децата ни ще се изправят пред напълно нови ситуации и трябва да ги учим как да се справят с непознати предизвикателства. 

Необходимо е да ги образоваме и в други насоки, а именно: да могат да общуват помежду си, да могат да решават конфликти, да изграждат приятелства, да могат да се разбират помежду си.

Да са добри хора. Да са добри мислители, да мислят не само логически, но и творчески. Да могат да учат, защото бъдещето изисква те непрекъснато да научават нови неща и да отучват стари неща.

Да могат да представят идеите си добре, структурирано и художествено."

"Отново трябва да поставим въпроса за ролята на училището – дали да обучава или и да възпитава?

По всичко личи, че трябва и да възпитава, няма как иначе да изгради знания и умения. Най-сетне то трябва да даде на децата свобода и отговорност." – подчерта Явор Джонев.

"Като се каже свобода, често се възприема като свободия, като всеки да прави каквото си иска, но не е така – свободата върви с отговорността. Свободата е избор и понасяне на последиците от този избор.

Не на последно място, трябва да се промени ролята на родителя, защото той е интегрална част от процеса на обучение, а не клиент, който ни дава детето си."

Чуйте целия разговор с Явор Джонев за целите, приоритетите и необходимите стъпки, които трябва да извърви училището по пътя на образователната си трансформация.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!