Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Органова музика представят Радиосимфониците в концерта си на 30 октомври

На 30 октомври от 19:00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър на БНР продължава с концерт от Абонаментен цикъл “Христо Ботев“ под палката на Константин Илиевски, диригент на Словашкия радиооркестър. Те ще изпълнят Концерт за орган, тимпани и струнни от Франсис Пуленк – един от най-красивите органови концерти, произведение, поръчано от княгиня де Полиняк и посветено на нея. Първоначалната идея била за пиеса с орган и малък оркестър и несложна органова партия, която би могла да изпълни самата княгиня. Жан Франсе е първият композитор на когото поръчват написването на творбата, но впоследствие поръчката е предадена на Франсис Пуленк. От „леката партия на органа“ той се отказва, тъй като има други идеи. Творбата е била най-мащабната от всички, които му се е налагало да пише и затова на Пуленк  му отнема почти четири години, за да я довърши. „Концертът е почти завършен. Той ми достави доста неприятности, но се надявам, че такъв какъвто е, той е добър и ще Ви хареса“- пише композиторът на княгиня де Полиняк през пролетта 1936 г. Малко преди смъртта си, принцесата благодари на Пуленк за щастието, което ѝ е доставил с работата му. За Концерта тя пише: „Неговата проникновена красота ме преследва!“.

Солист ще бъде Янка Хекимова, която от години живее и концертира в Париж.

„Това е френският Бетовен!“ – казва композиторът Шарл Гуно за Камий Сен-Санс. Тези възторжени думи се отнасят за Симфония №3 "Органова" на Сен-Санс, написана през 1886 г. Тя е била последното произведение на Сен-Санс в този жанр. След него композиторът  продължил да пише музика, но не и симфонии. „Аз дадох тук всичко и това което съм дал, вече няма да го направя отново“, - казва Сен-Санс за последната си симфония. Партията на органа ще изпълни Велин Илиев.

В програмата и „Нюанси“ от Кирил Илиевски. Произведението е написано през 2015 г. и ще прозвучи в памет на композитора.

Бъдете с нас!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата на Софийската филхармония в залата и в мрежата на eventim.bg.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна