Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рангел Марков:

Реставрацията на Голямата баня в Банкя е на финала

Рангел Марков
Снимка: Георги Петровски

Реставрацията на Голямата балнеолечебница в Банкя вече върви към финала. Сградата - паметник на културата вече е възстановена в целия си блясък. Очаква се до един месец да приключат всички строителни и реставрационни дейности по нея, каза пред Радио София кметът на столичния район “Банкя” Рангел Марков. След това ще бъде внесена процедура в Столичния общински съвет, с която да бъде определен начина на стопанисване и експлоатация на рекреационния комплекс:

"Искрено се надявам до пролетта това да стане факт, така че балнеолебечницата да може да отвори врати за посетители. Много са хората, които имат сантимент, ползвали са я назад във времето, като млади или по-възрастни, и искат отново да бъдат посетители."

Коментирайки изпълнението на проекта за водния цикъл на града, кметът уточни, че около 50% от територията е снабдена с канализация, а в момента се разработва проект за вътрешнокварталната ВиК мрежа. След реализацията на втория етап, който трябва да започне догодина и да завърши в рамките на две години, канализационната мрежа ще обхваща около 80% от града.


Рангел Марков отбеляза, че районната администрация работи върху нов, интересен проект - облагородяване на зоната около каптажа на минералната вода, където се намират известният Вазов дъб, под който Иван Вазов е написал разказа “Утро в Банкя” и чешмата “Света вода”. Инициативен комитет вече работи за изграждането на паметник на патриарха на българската литература, но с лика му от по-младите години.

Важна част от курортното развитие на Банкя е проектът регулация на новата балнеоложка зона на площ около 50 дка, които ще бъдат използвани за такъв тип строителство, а за привличане на туристите през следващата пролет ще започне изграждането на аквапарк с частни инвестиции.

Повече за инвестиционните проекти, курортното развитие и културната програма в Банкя - чуйте в интервюто на Антония Каменичка с Рангел Марков.

Преди дни кметът на Банкя бе удостоен с грамота "Районен кмет 2020" от Асоциацията на българските градове и региони

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна