Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Множество полети на гръцки авиокомпании са отменени заради стачка

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Основната гръцка авиокомпания "Иджиън еърлайнс" и дъщерната й компания "Олимпик еър" обявиха днес, че отменят или отлагат част от полетите си на 15 и 16 октомври заради участие на авиодиспечерите в 24-часова обща стачка, обявена от Федерацията на държавните служители АДЕДИ, предаде ТАСС.

Агенция АНА-МПА съобщи, че от 8 часа сутринта на 15 октомври до 8 часа на 16 октомври са отменени всички полети на двете компании, с изключение на Тел Авив - Атина и Кайро - Атина. Освен това на 16 октомври всички полети на двете компании до и от всички летища в Гърция се отменят до 8 часа, а времето на излитане на 15 по-късни полета, включително 5 международни, се променя.

АДЕДИ, най-голямата федерация на профсъюзи в страната, обяви 24-часова стачка на 15 и 16 октомври с искания за защита на общественото здраве и увеличаване на разходите за националната система за здравеопазване, увеличаване на броя на леглата в отделенията за реанимация и запълване на всички вакантни места за медицински работници и лекари.

Федерацията иска и наемане на допълнителен персонал за чистене, осигуряване на защита на всички работни места, недопускане на намаляване на заплатите на работниците и уволнение на колегите, работещи на договор. Исканията ѝ включват и намаляване на данъците, връщане към минимален необлагаем доход от 12 хиляди евро годишно на семейство, разширяване на приемането на работа в държавния сектор (в сферата на здравеопазването, образованието, социалните услуги, осигурителните фондов)/, отказ от приватизация на държавните компании, прекратяване на търговете за жилища на длъжници по кредити.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени