Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плакати на Шекспирови пиеси подредиха в галерията на НХА в Бургас (ОБНОВЕНА)

| обновено на 15.10.20 в 13:28
5
Шекспировият плакат е една от най-творческите теми в жанра, казва преподавателят Ненко Атанасов



Театрални плакати на тема „Шекспир и сцената“  показва галерията на филиала на Националната художествена академия в Бургас. Експозицията е съвместна между катедра "Плакат и визуална комуникация" на академията и художествената галерия "Петко Чурчулиев" в Димитровград. 

32 плаката, дело на различни поколения български и чуждестранни автори, разкриват през годините развитието на една от най-творческите теми в жанра - „Шекспировия плакат“, посочва преподавателят в специалност "Плакат и визуална комуникация" гл. ас. д-р Ненко Атанасов:

„Поводът да се експонира във филиала на НХА в Бургас е универсалността, вечната съдържателност, символика и общочовешки теми, които откриваме в плакатите, посветени на постановки на Уилям Шекспир, както и тази глобалност и харизматичност, която има неговото творчество. Те са пречупени през авторския почерк на водещи плакатисти и този досег ще е много ценен и за студентите.“

Изложбата представя образци на класиците на българския театрален плакат Асен Старейшински, Димитър Тасев и Людмил Чехларов, както и на полската и немската школи. Някой от плакатите са повече от 40 години на успешни постановки, които са били в театралния афиш над десетилетие. Интересен е и различният прочит, както класически, така и авангарден,  на заглавия като „Крал Лир“, „Ромео и Жулиета“, „Сън в лятна нощ“, Укротяване на опърничевата“, „Веселите уиндзорки“ и други.

Атанасов е и куратор на изложбата заедно с Антоанета Станчева - уредник на галерията в Димитровград.  

В галерията на академията на Морска гара Атанасов изнесе лекция на тема "Опърничавите усилия на неукротения български театрален плакат". Експозицията може да бъде разгледана до 15-ти ноември.

Повече чуйте в звуковите файлове.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени