Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Есенна привечер" с пианистката Мария-Десислава Стойчева в Пазарджик и София

Снимка: Г. Грозев

Към края си е цикълът от 12 клавирни рецитала "Есенна привечер" с късни произведения от Бетовен до Панчо Владигеров, в който двама млади пианисти - Мария-Десислава Стойчева и Иван Керековски - гостуват в шест български града. Проектът се осъществява със съдействието на Министерството на културата, а идеята и реализацията са на Ивайло Христов от издателство "Елм", ангажирано с наследството на Владигеров.

В предаването "Алегро виваче" вече ви срещнахме с Иван Керековски, който завърши своето турне на 8 октомври с концерт в камерната зала "България". А изявите на Мария-Десислава Стойчева продължават. На 13 октомври тя свири в родния си Пловдив - в Регионалния етнографски музей, а до края на седмицата предстоят още два концерта - в Пазарджик и София.

Мария-Десислава Стойчева е възпитаничка на Нов Български университет в класа на Людмил Ангелов. Тя е лауреат на Международния конкурс „Панчо Владигеров“ в Шумен през 2019 г. - отличена е с Първа награда и Специална награда за най-добро изпълнение на произведения на Панчо Владигеров. Избрана е за „Млад музикант на годината 2015“ в националната анкета на предаването „Алегро Виваче“ на програма „Хоризонт“.

Как младата пианистка приема идеята и реализацията на едно такова турне - чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени