Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическата корупция влияе негативно върху енергетиката

Славчо Нейков: Енергийната политика не е монопол на държавните институции

АЕЦ "Белене" е мъртъв проект и няма да бъде реализиран, но това не се признава

Снимка: БГНЕС

Корупцията като пречка пред енергийното бъдеще на България – за това колко важно е в какво общество бъдещето търси своето място и за възможната справедливост на енергийния преход.

В първия ден на конференцията, която ни показва електрификацията като гръбнак на Зелената сделка, Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт, коментира в "Нашият ден":

"Аз в момента представлявам Института за енергиен мениджмънт, който е асоциация на най-големия чуждестранен бизнес в областта на енергетиката у нас – общият размер на инвестициите им е почти 10% от БВП на страната. Имам пълно основание да изразявам доста открито критика и към държавните институции, и към тържавната политика. Разбира се, трябва да бъдем обективни, защото направеното през годините не е малко."

ЕК призова България към поетапното прекратяване на употребата на въглища

"ЕК не предвижда срок, в който ние да си затворим въглищните централи. Проблемът обаче е икономически, защото в контекста на европейската политика, свързана с нисковъглеродната икономика, въглищата постепенно излизат на положение, при което не могат да издържат икономически конкуренцията – по линия на нови технологии, нов тип развитие на пазара, на това, че възобновяемата енергия стана много по-евтина – и като енергия, и като оборудване в производството. Реформите са неизбежни, това го разбират и синдикатите. Няма обаче добро стиковане между 5-те основни участници в процеса – държавата, местната власт, бизнесът, синдикатите и неправителствения сектор."

Нов VII блок за АЕЦ "Козлодуй"

"У нас ядрената енергетика е и ще има дълго време важна роля. Относно вчерашното решение на МС, което е свързано с проучване, а не с изграждане на Седми блок, там има и юридически, и политически проблеми. Повече ме притеснява друго – ние още не сме решили какво става с АЕЦ "Белене", а е ясно, че АЕЦ "Белене" умира като проект, той е мъртъв проект отдавна и няма да бъде реализиран, но това все още не се признава. Според експерта решението за „Козлодуй“ не се вмества в проекта за енергийна стратегия и е необходимо и изчистване в юридически план.

"На държавно ниво трябва да се излезе извън политическите клишета и да се говори конкретно. Нещата трябва да се казват с истинските им имена, защото иначе се вземат погрешни решения. Важно е да се разбере, че енергийната политика не е монопол на държавните институции. Това е нещо, което засяга цялото общество и всички участници в процеса трябва да имат адекватно място и адекватна възможност да изразява своето мнение."

Корупцията

"Аз съм бивш прокурор и съм много внимателен. И затова, когато става дума за корупционни действия в контекста на Наказателния кодекс, съм много внимателен. Има една друга корупция, която влияе много негативно върху енергетиката, и това е политическата корупция в цялото ѝ многообразие. Тук виждам и една много често сбъркана кадрова политика, където се назначават хора в нарушение на правилата, без това да представлява престъпление. Влиза премълчаването на не само погрешни, но и противозаконни и противоконституционни решения, например каквото е решението на НС от 31 януари 2020 г., свързано със спасяването на ТЕЦ "Марица-изток" 2. Влизат форми на наливане на пари в "бездънна каца" – само да спомена тези 55 млн. лева, дадени преди няколко месеца – уж като заем, но е ясно, че той няма да бъде върнат, и не е ясно какво ще стане, след като бъдат изхарчени тези пари... 

Проблемът с корупцията трябва да бъде гледан многопластово. Много е важна е ролята на всички фактори, на всички съсловия извън държавните структури. Забелязвам една положителна промяна за натиск върху държавните институции. Разбира се, той трябва да бъде проактивен, да се предлагат решения. В тази връзка ролята неправителствения сектор ще расте."

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени