Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новорегистрираните безработни надхвърлиха 300 хиляди

Новорегистрираните безработни надхвърлиха 300 000 души - това сочат последните данни от специализираното ежеседмично наблюдение на пазара на труда заради Covid-19 на Националния статистически институт и Агенцията по заетостта.

Данните са за периода от трети февруари до момента.

За същото време постъпилите на работа чрез бюрата по труда са малко над 193 000 души.

Резултатите от специализираното ежеседмично изследване на пазара на труда сочат, че от 17 август насам новорегистрираните безработни в цялата страна имат значителен превес над постъпилите на работа чрез Бюрата по труда.

Особено ясно това се вижда в последната седмица от наблюдението - от 5-и до 11-и октомври, когато в Бюрата по труда са регистрирани 9 900 души, а намерилите препитание са 6 500.

Главният експерт по пазара на труда в КНСБ Атанаска Тодорова коментира тенденциите:

"Хората, които бяха заети в сектор Туризъм и Селско стопанство със закриването на тяхната сезонна работа започват да се регистрират в Бюрата по труда  и съответно да търсят подкрепа и помощ от държавата".

Това обяснява защо областите, в които има най-голям превес на новорегистрираните срещу постъпилите на работа са именно Бургас, Варна и Добрич:

"В Бургас за една седмица има новорегистрирани 1234, област Варна - 946 човека за една седмица регистрирани".

За същото време Кюстендил, София-област, Русе и Ловеч са единствените области, в които, макар и с малко, новорегистрираните безработни са по-малко от започналите работа.

Пикът на безработицата в коронакризата беше отбелязан между 6-и и 12-и април с 31 500 новорегистрирани и едва 2985 души постъпили на работа.

Социални експерти обясняват тенденцията за ръст на безработицата в последните седмици, и то най-вече в морските области, с изчерпването на позитивния ефект на сезонната заетост от лятото - най вече в хотелиерството и ресторантьорството.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!