Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художничката Нилбар Гюреш и бягството на кактуса

Снимка: @sofiacityartgallery

Нилбар Гюреш е гост на Софийската градска художествена галерия за месец октомври. Художничката от турски произход, която живее и работи между Истанбул и Виена, се срещна за първи път с българската публика, за да представи „Бягащият кактус и други истории и произведения“.

Творбите ѝ, изразени под формата на пърформанси, фотографии, сайт специфик инсталации, рисунки и живопис, засягат темите за средата, която ни заобикаля и живота в нея, както и правата във всичките им аспекти. За Нилбар Гюреш това са въпросите за женската индентичност и многоликата роля на жената в обществото, хомофобията и трансфобията, разсизма и мястото на различните групи в междинните пространства, в които попадат.

Художничката представя тези проблеми като част от ежедневието на съвременния човек с идеята зрителят сам да ги постави под съмнение. Самата Нилбар е като бягащия кактус, за който разказва.

Какво означава това и защо Нилбар Гюреш смята, че представата ни за нормалното се променя – чуйте в звуковия файл.

Разговорът с художничката започва от ролята на човека и по-конкретно на жената в обществото. Превежда кураторът Владия Михайлова.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени