Eмисия новини
от 02.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Тодор Тодоров: В основата е липсата на прозрачност в енергетиката

Белене
Снимка: БНР

Корупцията е огромен проблем и тя е много видима в енергетиката. В основата е липсата на прозрачност в енергетиката. Това всъщност е ролята на БЕХ, който трябва да бъде закрит – още от 2009 година настояваме за това. БЕХ е една куха структура, която е създадена, за да прикрива корупцията в енергетикатаТова каза Тодор Тодоров, представител на гражданската организация „За Земята“, в "Нашият ден": 

"Излизат някои неща. Като почнем от ТЕЦ "Варна", Студения резерв, Бобов дол... Правителството реагира панически в нарушение на закона, като прекрати договори, които е подписало. Корупцията е огромен проблем в енергетиката – като погледнем АЕЦ "Белене", където няма централа и няма и да има, или преименувания Турски поток – корупцията е много видима в енергетиката, но си затварят очите с години, защото става въпрос за частни интереси и политически интереси. Също така говорим за раздут щат в държавните мини и централи, осигуряване на гласове – корпоративен вот по време на избори от съответните олигарси... Това е решим проблем. Просто трява политическа воля." 

Кой се страхува от Зелената сделка

"Трябва да говорим за конкретни стъпки, които трябва да предприемат политиците. Това, което изключително пречи, и кара Зелената сделка да бъде приета като пречка, а не като възможност за България, е, че във всичките съвети, които правителството свиква, за да обсъжда важни енергийни проблеми – като НСТС, като Икономически и социален съвет, като най-новия Консултативен съвет за Зелената сделка – в тях няма представители на неправителствения сектор, на иновативния и на зеления бизнес. Има представители на синдикатите, които, по техни оптимистични данни, представляват около 25% от работещите. Много малка част от бизнеса е представен. По тази причина решенията, които се вземат, са абсолютно нелегитимни. От там идва и впечатлението, че Зелената сделка е нещо, наложено от Брюксел, а не една възможност за развитие, и то за бързо развитие. За наваксване на технологичното изоставане на България. Това е много сериозен проблем, защото за първи път в човешката история може да се направи индустриална трансформация с осигурени средства – средствата от многогодишната финансова рамка на ЕС – и ние трябва да се възползваме."


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.