Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Ставру:

В дигиталното общуване липсват ключови сетива

Стоян Ставру
Снимка: Кирчо Стоичков

„Банализира се темата за дигиталната форма на комуникация, особено с последните събития. Това е една наложена необходимост“. Коментарът направи в предаването „Хоризонт до обед“ Стоян Ставру, юрист и философ.

„Когато говорим за дигитална връзка, участват само две сетива – визуалното и слухът, на заден план остават вкусът, мирисът и допирът. А това са едни от най-древните човешки сетива. Като миризмата сред тях е ключова, включително тя е свързана и със сексуалността. Така че в дигиталното общуване липсват ключови сетива. Средата може да е удобна и приятна, но тя е ограничена и може да бъде само допълваща… Много по-различно е хората да се видят на живо. Така че при запознанствата по интернет хората после чакат срещата на живо с нетърпение“, каза още Ставру.

При дигиталната връзка имаш по-добър контрол, няма риск  – всъщност тези контакти са безконтактни. Но това е още една линия на комуникация. Проблем е, че хората не могат да общуват само по интернет. Това го показа и пандемията и това няма да ни заличи като човешки същества“.

Стоян Ставру е доктор по гражданско и семейно право и доктор по съвременна философия. Преподавател по „Биоправо“ и „Медицинско право“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и в Нов български университет.

Интервюто със Стоян Ставру можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна