Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вили Стоянов представя нов албум с музика на Йосиф Цанков

На 15 октомври в Sofia Live Club официално ще бъде представен дългоочакваният нов албум със заглавие "Онзи вятър от първата среща", в който са включени 10 композиции - съвсем нови аранжименти на популярни песни от творчеството на Йосиф Цанков, направени от Михаил Йосифов за биг бенд. Идеята за компактдиска е на тромбониста Вили Стоянов, който е внук на композитора, смятан за основоположник на българската естрадна музика.

Йосиф Цанков"Досега никога не съм имал изричното желание да се занимавам с музиката на дядо ми, напротив - възхищавах се, наслаждавах се, узаконявах я, така да се каже, в съзнанието си, опитвах се да я почувствам. Но по-скоро моите страсти бяха да се развивам като тромбонист. Докато не дойде миналата година - просто от само себе си аз реших, че искам да започна да свиря музика на дядо ми, да опитам да я свиря красиво, с много любов, с отношението, което тя заслужава. И някак си естествено стигнах до това решение, което би трябвало да бъде най-простикото в моя живот, но то се случи сега, случи се изведнъж и с абсолютната убеденост, че сега е моментът.", каза в предаването "Хоризонт до обед" идейният двигател на проекта "Среща с деди Йожи".

Към Вили Стоянов и Мишо Йосифов за записите на албума се присъединяват няколко от най-уважаваните български джазмени, които сформират джаз бенд "Йосиф Цанков". А по време на промоцията на албума довечера пиесите ще прозвучат във версия за секстет - като бонус за присъстващите в клуба.

Чуйте кратка биография на Йосиф Цанков и повече подробности за албума "Онзи вятър от първата среща" в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!