Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зам.-министър Русинова: 16 000 работни места са спасени в Бургаско

4000 от тях са от туристическия и транспорния сектор по схемата 80/20



16 хиляди са спасените работни места в областта, благодарение на усилията ни, заяви в Бургас заместник социалният министър Зорница Русинова. Около 4000 души от туристическия и транспортния сектор са подпомогнати по мярката 80 на 20. Засега програмата ще продължи и зимните месеци

„До вчера бе възможността фирмите по стария вариант на 60 на 40 да подават заявки за периода до септември. През следващите седмици ще започне набирането на новите заявки до края на годината. Обезпечени сме с достатъчно средства“.

Относно процедурите за кандидатстване Русинова коментира: „Непрекъснато се опитваме да усъвършенстваме част от документацията. Искаме декларация от фирмите да декларират определен тип изискания,  които има към програмата и после ние по служебен път да ги проверяваме,  както и изцяло да се мине с електронно кандидатстване“.

Обмисля се удължаване периода на субсидираната заетост по програмата „Заетост за теб“, стана ясно на срещата. В момента по програмата в рамките на 3 месеца се субсидира определена квота работни места с минимална работна заплата. „Идеята е от ноември да започне за по-дълъг период тази субсидия. В момента тече съгласуване с Европейската комисия“, каза Русинова. Вероятността е срокът да се удължи до 6 месеца.

Тенденцията, която виждаме, дори и без да има ограничения, като затваряне както по време на извънредното положение е бизнесът да продължи да се нуждае от подкрепата на държавата, посочи още тя.

В Бургас посещението на заместник-министър Русинова започна със среща с ръководството на бургаска транспортна фирма, подпомогната по мярката 60/40 и "Заетост за теб" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Повече чуйте в звуковия файл: 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени