Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК сключи договор за 180 000 безплатни противогрипни ваксини

| обновено на 16.10.20 в 17:55
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Здравната каса е сключила договор за доставка на 180 000 безплатни противогрипни ваксини. 

Те вече са внесени и ще бъдат доставени на личните лекари, обяви по време на парламентарния контрол здравният министър Костадин Ангелов: 

"Допълнително, извън осигуряването на ваксини за реализиране на дейностите по националната програма, още в началото на месец септември бяха доставени в аптечната мрежа ваксини срещу сезонен грип, които действително бързо се изчерпаха. Поради засиления интерес освен посочените 180 000 дози, са внесени и количества, предвидени за разпространение чрез аптечната мрежа".

Осигурените противогрипни ваксини са по Националната програма за безплатно ваксиниране на хората над 65-годшна възраст. За миналата година са направени малко над 113 000 имунизации за периода от 1 октомври до 31 декември. Тепърва доставените дози ще бъдат разпределени на личните лекари, каза министър Ангелов: 
По време на парламентарния контрол от БСП поискаха от министъра национален план за действие при грипни епидемии, който да бъде обсъден в пленарната зала. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова заяви, че такъв вече има и той може да бъде актуализиран спрямо пандемията от Ковид-19: "Този документ е изготвен в координация със СЗО, ЕК и със СЕ.  Искаме този план да бъде разискван тук в НС и то навреме. Целта ни е: да се създаде ред, да има предвидимост; да има отговорни лица от правителството; да не се допуска паника и хаос. Да се подготви здравната система и най-важното да се осигури грижа за хората".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна