Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Запис на Методи Андонов, 60 години по-късно

Сава ДоброплодниТекст, написан през 1853, при това като резултат на смел опит чрез нескривано подражание да създадем нещо артистично в тотално празното пространство, и записан в студио на радиото през 1963, ще прозвучи отново в неделя през нощта.

Смисълът на подражателния акт в онези десетилетия на 19-и век, когато българска драматургия не е имало, е бил стратегически – да постави начало и да ни приобщи към общността на онези национални драматургии и театрални школи, които вече са напреднали, някои – съвсем малко, други – на светлинни години.

„Михал Мишкоед“, известен и под заглавието Михал, е побългарена комедия в четири действия. Зад записа на „Михал Мишкоед“ в Златния фонд на БНР стои славата на уникален театрален спектакъл на Сатиричния театър и името на режисьора Методи Андонов.
  
Методи Андонов
Почти 60 години ни делят от онзи ден, когато всички тези актьори: Георги Парцалев, Стоянка Мутафова, Невена Коканова, Иван Андонов, Жени Филипова, Григор Вачков, Божидар Лечев, Хиндо Касимов, Вели Чаушев, Васил Попов, Константин Коцев, Никола Анастасов, Димитър Манчев, Илия Конев, Енчо Багаров, Лиляна Апостолова, Саша Игнатиева, Цветана Гълъбова, Златина Дончева и Ани Дамянова са дошли на „Драган Цанков“ 4, за да участват в този запис.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020