Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балони в небето над София в памет на загубилите битката с рака на гърдата

| обновено на 18.10.20 в 07:45
Снимка: Евелина Стоянова, БНР

1200 жени у нас годишно губят битката с рака на гърдата. В тяхна памет в небето над София полетяха розови балони в петък, на 16 октомври. До края на месеца в шест болници в столицата ще продължат безплатните скринингови прегледи. Това са Първа, Четвърта, Пета градска болница, общинската Първа АГ болница "Света София", "Света Анна" и Националната онкология.


Заради Covid-19 много жени забавят лечението си, което може да бъде фатално, предупреди началникът на Мамологичното отделение в Първа АГ болница д-р Тихомир Гемеджиев:

„Когато затворихме за профилактични прегледи за март и април, след като отворихме и започнахме активна работа, имахме по осем карцинома на седмица - изпуснати случаи, които са се канели да дойдат  януари-февруари, след това ги е хванал вирусът и забраната за профилактики и закъснението от 6 месеца при някои са от тях се оказва фатално и вече са със метастази. Така че, нека вирусът да не ги плаши. Има елементарни мерки - хигиена на ръцете, една маска и да се преглеждат“.

Над 22 000 жени са минали на безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата в София по програма на Столичната община през последните 5 години. При 70 от тях са  установени злокачествени заболявания, отчете кметът Йорданка Фандъкова.





БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени