Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федералният бюджетен дефицит на САЩ удари рекордните 3,1 трлн. долара през 2020 г.

Правителството на САЩ постигна рекорден бюджетен дефицит от 3,1 трилиона долара през фискалната година, приключила в края на септември.

Огромният дефицит отразява усилията на правителството да подкрепи икономиката, засегната тежко от коронавирусната пандемия. Четирите законодателни акта, приети от Конгреса на САЩ през тази година за борба с предизвиканата от Covid-19 рецесия, бяха най-големият фискален отговор на икономическа криза от Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

За сравнение, дефицитът през фискалната 2019 г. възлизаше на "едва"  984 милиарда долара.

Общите федерални разходи през последната фискална година скочиха с цели 47,3% до 6,55 трилиона долара, докато приходите намляха с 1,2% до 3,42 трилиона долара.

Експертите посочват, че американското правителство ще трябва да се върне към пътя на устойчив дефицит, но трябва да се отложи повишаването на данъците и съкращаването на разходите, необходими за постигането на тази цел,  докато отшуми коронавирусната пандемия.

Бюджетната служба към Конгреса (CBO) заяви, че фискалният дефицит ще остане повишен през следващото десетилетие. Най-ниският прогнозен дефицит през следващото десетилетие е от 1,080 трилиона долара за фискалната 2027 г., прогнозира CBO.

Междувременно председателят на Федералния резерв Джером Пауъл и топ икономисти призоваха двете партии в Конгреса да оставят настрана различията си и да приемат повече фискални облекчения във връзка с коронавирусната криза, но в последно време преговорите по нов пакет от помощи загубиха скорост.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна