Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галина Винселет: Държавите да погледнат отвъд непосредствените рискове и да инвестират умно

| обновено на 17.10.20 в 14:00
Снимка: shutterstock.com

Устойчивото икономическо възстановяване от кризата изисква сериозни инвестиции в опазването на околната среда и в реформа на здравните и образователните системи в света“. Това каза БНР Галина Винселет в първото си интервю като директор на Световната банка за Европейския съюз – регион Европа и Централна Азия.

Нови 6 млн. души от региона са заплашени от изпадане в крайна бедност, въпреки че страните от тази част на света попадат в групата на тези с над средни доходи и линията на бедност е 5,5 долара.

Регионът ще претърпи рецесия от 4,4%, която е най-дълбоката от финансовата криза през 2008 година.

В предаването „Събота 150“ Винселет допълни:

Въпреки голямото свиване на икономиката очакваме, че растежът ще се възстанови през идната година. Диапазонът е между 1 и 3%. Прогнозата е неустойчива. Най-важният фактор е свързан с поведението и на хората. От това зависи възвръщането на доверието от страна на бизнеса, а от доверието зависи степента на подобряване на търговията и инвестициите. Държавите трябва да погледнат отвъд непосредствените рискове и да инвестират умно“.

Банката ревизира нагоре очакванията си за българската икономика, като след тазгодишния спад от 5,1 на сто, догодина се очаква ръст от 3,9 на сто. Винселет беше категорична, че страната ни е постигнала безспорен успех с присъединяването към механизма ERM-2 и с емитирането на облигационната емисия от 2,5 милиарда евро

„Негативното влияние на пандемията беше сравнително по-малко, ако го сравним с другите държави членки на Европейския съюз. Причината Галина Винселетза това е, може би, по-слабата експозиция на страната към тези глобални вериги за доставка и международния туризъм, както и една стабилна фискална позиция, с която влезе държавата през началото на тази година“.

Възстановяването на икономиката зависи от развитието на пандемията от коронавируса, а рисковите фактори за здравето са ключови за това. Банката определя тютюнопушенето и затлъстяването сред най-рисковите фактори. България води класацията по брой на пушачите сред 11 държави от Централна Европа и Прибалтийския регион, но по брой хора, които страдат от затлъстяване, страната ни е в дъното на класацията:

„Виждаме, че около 14% от населението страда от затлъстяване, пред нас е само Румъния с 9%. Когато става въпрос обаче за тютюнопушене, тук процентът на хората, които пушат по настоящем в България е най-висок сред тези 11 държави – почти 35%“.

Интервюто с Галина Винселет можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!