Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Залезът на гръцката „Златна зора“

Справедливи присъди след исторически процес. Така медиите и анализаторите в Гърция коментират новината за осъдените високопоставени членове на гръцката неонацистка партия „Златна зора“, сред които и лидерът на формацията.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Справедливи присъди след исторически процес. Така медиите и анализаторите в Гърция коментират новината за осъдените високопоставени членове на гръцката неонацистка партия "Златна зора", сред които и лидерът на формацията.

След продължилия 5 години и половина исторически процес тази седмица съдът в Атина постанови на лидера на "Златна зора" Никос Михалолякос 13 години строг затвор, след като беше признат за виновен в ръководство на престъпна организация - за каквато беше обявена по-рано партията.

Сред останалите осъдени са евродепутатът Янис Лагос, дясната ръка на Михалолякос, Христос Папас и бившият говорител на партията Илияс Касидиарис.

Йоргос Рупакиас получи доживотен затвор за убийството на рапъра с леви убеждения Павлос Фисас. Покушението срещу музиканта през 2013 г. предизвика масови протести на леви и анархисти в цялата страна, придружени със сблъсъци.

Няма ли обаче опасност присъдите да превърнат активистите на организацията в герои и означават ли произнесените присъди край за "Златна зора"?

Гръцкият журналист от "Скай" Апостолос Мангиаридис в предаването "Събота 150":

"Да, логиката сочи, че това е краят на "Златна зора". Политическият завършек дойде още през юли 2019 г., когато не успяха да съберат необходимите минимум 3% за влизане в парламента. Това беше политическият шамар, който гръцкият народ удари на "Златна зора". След това съдебният процес, който завърши с осъдителни присъди, всъщност прекрати съществуването на "Златна зора", каквато я познаваме… Смятам, че и Михалолиакос, и Касидиарис - всички свързани през годините с организацията, ще останат без политически ходове. Твърде рано е обаче да кажем, че фашизмът е свършил и че в някакъв следващ момент няма да видим отново появата на фашистки партии. Всичко зависи от политическите и обществените обстоятелства, които ще доминират в страната".

Мангиаридис подчерта, че не трябва да се забравя, че пикът на подкрепата за "Златна зора" се е получил във времената на икономическата криза и на меморандумите.

"Когато този труден период премина, слънцето им започна лека-полека да залязва. Оптимисти сме, че това е краят, но имаме едно наум".

Убийството на музиканта с леви идеи Павлос Фисас от неонацисти през 2013 г. предизвика сериозен отзвук в Гърция - масови протести, придружени с насилие и сблъсъци с полицията. Да очакваме ли нещо подобно и сега, но с обратен знак - привържениците на "Златна зора" да излязат по улиците и да предизвикат безредици?

Не. Привържениците на "Златна зора" няма да излязат. Първо, защото се страхуват и второ, защото не мисля, че са останали активни структури на партията. Съдът замрази финансирането на "Златна зора". Тя не разполага със запаси или с някакви свои средства, които да използва за организиране на поддръжници, а обществената среда в момента не създава условия това да се случи.

Могат ли осъдителните присъди да превърнат активистите на "Златна зора" в герои?

Не мисля. Те не изглеждат герои в очите на гръцкото общество. Най-вече заради това, че използват насилствени методи и изповядват политика на етническа омраза. Това се видя още при резултатите от изборите миналия юни.

Имате ли обяснение защо в Гърция беше създадена подобна крайна организация? Как и от кого в страната получава тя подкрепа?

"Златна зора" бяха силни и имаха подкрепа в един конкретен период - когато антисистемните партии набираха популярност. Тогава имаше голяма криза в институциите и големите партии. Те бяха напълно делегитимирани. Правителството беше нестабилно. Сега обаче без пари и без обществена подкрепа "Златна зора" не би могла отново да повтори силните си години и да се възстанови в същия блясък. Не изключвам обаче през следващите години при определени условия в обществото отново да видим повторение на такъв феномен.

Имат ли определен профил поддръжниците на "Златна зора", можем ли да ги профилираме?

Не може да се направи някакво разделение по възраст или регион на Гърция. Гласуващите за "Златна зора" нямат и общ политически профил - има както крайнодесни, така и бивши поддръжници на ПАСОК, "Нова Демокрация", дори и СИРИЗА. Общата характеристика е, че това е антисистемен гласоподавател, който мрази бежанците, противник е на глобализацията, вероятно е безработен, притиснат е икономически, с натрупана огромна ненавист към политическата и обществената система като цяло. 

Коя партия ще дойде на мястото на "Златна зора"? Някоя не толкова брутална, насилствена и расистка формация, може би?

Предстои да разберем. Част от привържениците на националистическата партия "Гръцко решение" на Кириакос Велопулос използват подобна националистическа реторика. Вероятно могат да бъдат прелети избиратели към нея, въпреки че "Гръцко решение" не е същата партия като "Златна зора" - няма ясен крайнодесен профил. Твърде рано е за прогнози. Развитието зависи единствено от обществената и икономическата ситуация в Гърция.

Произнесените присъди ще доведат ли до по-сериозни промени в гръцката политическа среда?

В момента страната има предвидим лидер - Кириакос Мицотакис, който разполага със сериозна обществена подкрепа. Нещата са динамични, но не вярвам да се стигне до резки политически и обществени промени и сътресения, освен ако последиците от Covid-19 не предизвика такива. 

Интервюто с Апостолос Мангиаридис можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени