Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осемте „бойни полета“ на битката за Белия дом

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските избиратели бяха лишени от възможността тази седмица да гледат втори президентски дебат, след като Доналд Тръмп отказа той да се проведе виртуално. Вместо това двамата кандидати за президент на Съединените щати проведоха самостоятелни идентични прояви и отговаряха на срещи на гласоподаватели буквално по едно и също време.

Малко повече от две седмици остават до изборите в Съединените щати, а Доналд Тръмп е пред най-голямото предизвикателство от десетилетия за президент, борещ се за втори мандат. Джо Байдън има убедителна преднина - с 10 пункта в националните проучвания, а Тръмп изостава по одобрение сред жените в предградията, губи подкрепата на възрастните гласоподаватели и е изправен срещу вълна от предварително гласуване сред привържениците на демократите. Часовникът неумолимо отброява минутите, които му остават, за да обърне нагласите на избирателите в своя полза. Ключът се крие в така наречените „бойни полета“ на американските президентски избори - щатите, в които битката между републиканци и демократи е оспорвана. Тази година тези щати са осем.

Две телевизии, две срещи с избиратели, двама претенденти за Белия дом точно по едно и също време се бореха за вниманието на американския избирател. А той не можеше да гледа и двамата едновременно, както по традиция се случва, вместо това трябваше да избере коя вселена да предпочете.  

Вместо в дебат, Доналд Тръмп и Джо Байдън участваха в две идентични срещи с избиратели - първият в Маями, Флорида, а вторият във Филаделфия, Пенсилвания. И двамата продължиха по предварително начертаната линия на кампанията си, а американският зрител трябваше да избере предварително на кой от тях да даде времето си и не му беше дадена възможност да види сблъсък на визиите им.

Изказванията им контрастираха по редица теми - коронавирусът е най-знаковата.

„Думите на президента имат значение, независимо дали са добри, лоши или безразлични. И когато президентът не носи маска или се подиграва на тези, които го правят, като мен, тогава хората си казват, че това не би трябвало да е толкова важно“, каза Байдън.

„Нямам нищо против маските. Казвам на хората да носят маски. Но онзи ден обявиха, че 85% от хората, които носят маска също се заразяват. Така, че...“, допълни Тръмп.

Знакови са и щатите, които Тръмп и Байдън избраха за паралелните си шоу програми, с които замениха планирания втори телевизионен дебат - Флорида и Пенсилвания. Тези два щата заедно с Аризона, Джорджия, Мичигън, Минесота, Северна Каролина и Уисконсин са бойните полета във войната за Белия дом. Именно в тези щати са съсредоточени и всички ресурси на Тръмп и на Байдън, а ситуацията във всеки един от тях е различна. Различни са и интересите на избирателите в отделните щати.

Джон Макхенри е вицепрезидент на North Star Opinion Research - компания за проучване на общественото мнение, която работи за Републиканската партия: 

Тази администрация се фокусира повече върху това, което избирателите биха изгубили с Байдън като президент - върху увеличаването на данъците, как ще изглежда новата му зелена сделка, ефекта върху икономиката, а тя е от голямо значение за тези оспорвани щати. И както показва проучване на „Уолстрийт джърнъл“, Тръмп има предимство с 48 срещу 41 пункта в това отношение“.

В Аризона пандемията нанася непоправими щети върху образа на Доналд Тръмп и Джо Байдън успява да откъсне парчета от вота на възрастната част от бялото население, което Тръмп с лекота спечели през 2016 година.  

В Джорджия тази година вниманието е насочено към гъсто населените предградия на Атланта, които се обърнаха срещу републиканците, но пък там вотът може да бъде решен от жителите на малките градове, където Тръмп се радва на повече любов.  

Мичигън, Пенсилвания и Уисконсин - трите щата от така наречения „Ръждив пояс“ на деиндустриализация и икономически спад, които Тръмп изненадващо грабна през 2016 година, сега не са толкова благосклонни към него. В Мичигън това е най-видимо, тъй като Тръмп загуби подкрепата на белите американци от работническата класа, а афроамериканското население е решено този път да отиде до урните, а не както през 2016-а.

Ново законодателство позволява предварително гласуване. Марджи Ромеро е начело на компания за разработване на стратегии и изследвания, свързана с Демократическата партия.

Самият метод на гласуване вече е разделен по политическа линия. А масовото гласуване по пощата е проблемно. Фактът, че хората гласуват, вече се отразява и на кампаниите. Кандидатите трябва да изпратят своето послание сега, а не да чакат до последната минута преди деня на изборите“.

За няколко месеца през това лято събитията се развиваха в правилната посока за Тръмп в Пенсилвания, но Байдън успя да съкрати наполовина предимството му и сега води със 7 пункта в този щат. Основната причина е коронавирусът, но според Джон Макхенри има и друго:

„Ако разсъждаваме кой щат може да обърне вота, трябва да насочим вниманието си към Пенсилвания. Там икономиката ще е много важна. Виждате колко много републиканците говорят за фракинга и това е, защото именно това създава много работни места в Пенсилвания. Виждате и как кандидатът за вицепрезидент Камала Харис казва – „О, аз не съм против фракинга“, когато е абсолютно ясно, че тя е против. Виждате как кандидатите се страхуват да излагат възгледите си по определени въпроси само защото те ще решат изборите именно в тези щати - щатите, от които зависи крайният резултат“.

снимка: ЕПА/БГНЕС
Но когато става дума за бойно поле, щатът Флорида трябва да се изучава като учебник и наръчник за печелене на президентски избори 

Професор Брайън Фонсека е директор на Института за политика към Международния университет във Флорида.

„Нещата винаги опират до Флорида. Републиканец не е печелил президентски избори без Флорида от времето на Калвин Кулидж в началото на 20-те години на миналия век и само двама демократи са победили без Флорида - Клинтън и Кенеди. Флорида като че ли е най-добрият индикатор през годините за това кой ще е победител. Ние гласуваме много рано, защото сме на източното крайбрежие, а и населението на щата е като умален модел на американското население и дава много добра картина как ще се развият нещата в изборната нощ“.

Обикновено републиканците имат предимство при предварителното гласуване във Флорида, но тази година се случва нещо изумително. За първи път на президентски избори демократите имат предимство с близо 400 000 гласа към вторник. Безпрецедентното ранно гласуване наелектризира демократите, но още не е дошло времето за празнуване -предстои вълна от републиканци пред урните на 3 ноември.

Оспорваната битка е видима и от нагласите на обикновените хора:

„Президентът ни само подклажда огъня и още преди дори да е дошъл изборният ден, ни кара да мислим, че ще има проблем с вота. Това боли! Боли ме като американец“.

„Икономиката, всичко е свързано с икономиката. Когато говоря с мои приятели демократи, имам усещането, че те вземат решението си въз основа на личността на Тръмп, а не на политиките му и на състоянието на икономиката. В условията на Covid-19 икономиката трябва да е най-важният аргумент. Аз съм в строителния бизнес и всичко процъфтява, това е благодарение на политиките на Тръмп - така че съм твърдо за него”.

По традиция латиносите във Флорида подкрепят републиканците, но в този щат демографията не се дели само по расов признак. Армандо Ибара е председател на организацията на Младите републиканци в Маями:

Младите хора в Маями от латиноамерикански произход подкрепят Тръмп, защото той изпълни обещанията, които ни даде през 2016-а. Първо, обеща да се бори за американския работник. И откакто е в Белия дом, се бори да ни върне работните места, да държи Китай отговорен за злоупотребите с международната система и с търговията. Латиносите оценяват това, защото много от тях са трудещи се хора, семейства от средната класа“.

Антъни Мен е журналист във вестник „Сън Сентинъл“ във Флорида.

Във Флорида най-важната група избиратели са възрастните, а те гласуват много активно. Преди 4 години президентът Тръмп спечели хората над 65-годишна възраст, но сега има индикации, че Байдън е по-харесван. Всички гласове са важни, на младите също, но не се знае дали те наистина ще отидат да гласуват“.

Президентът Тръмп има нужда от избирателите в малките градове, трябва да обърне тенденцията в своя полза в предградията и да мобилизира белите американци, които не отидоха до урните преди 4 години. На Байдън му трябва голяма избирателна активност в големите градове, особено сред афроамериканците, увеличена латиноподкрепа, а също и да грабне онези избиратели, които Тръмп открадна от демократите преди 4 години.

През 2016 година проучванията на общественото мнение също показваха, че Доналд Тръмп изостава след Хилъри Клинтън в така наречените щати - бойни полета, но в изборната нощ тогава станахме свидетели на обрат. Дали и тази година сложната математика на американския изборен процес ще донесе на Тръмп заветните минимум 270 гласа от Избирателната колегия ще зависи от обратите във водовъртежа на кампанията през следващите две седмици.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

снимка: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна