Eмисия новини
от 13.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„След края на историята“ с доц. Александър Сивилов:

Ще станат ли Тръмп и Путин миротворци

Путин и Тръмп на срещата на Г-20 през миналата година в Япония.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението в САЩ нараства все повече. Социолозите отчитат спадане на подкрепата за Доналд Тръмп, а екипът му явно търси „печелившия ход“. Естествено, това ще бъде и най-неочакваната стъпка – подобряване на отношенията с Русия. Така президентът ще изглежда като „далновидния политик“, укротителя на Владимир Путин и най-вече миротвореца.

Тази седмица изтече информация, че съветници на двамата големи вече водят разговори за подновяването на Договора за съкращаване на нападателното стратегическо въоръжение, или казано на човешки език – ядрените оръжия.

Ходът изглежда странен, още повече че в края на 2018 година самият Тръмп изтегли САЩ от друго изключително важно споразумение, което ограничава ракетите със среден и малък обсег:

„Русия нарушава споразумението. Те го нарушават от много години и не знам защо президентът Обама не ни изтегли. Няма да ги оставим да нарушават ядрено споразумение и да правят забранени оръжия. Ние останахме в договора и го уважаваме, но Русия не. Ще се изтеглим и ще започнем да правим тези ракети, освен ако Русия и Китай не дойдат при нас и ни предложат всичките да действаме разумно“.

Всъщност и хлябът, и ножът са в Тръмп. Ако реши той може да се върне обратно в договорите и САЩ ще изглеждат силната страна, а той ще бъде „миротворец“.

За обикновените американци Русия ще бъде отново победения злодей, а истината е, че Америка винаги е била страната, която трябва да бъде убеждавана да започне разоръжаване.

Днес малко хора помнят, че след като светът е на крачка от ядрена война по време на Карибската криза през 1962 г., точно в Съветския съюз започва движението за ограничаване на атомното оръжие.

Академик Андрей Сахаров започва борбата срещу опасността от глобално унищожение още в началото на 50-те години. Той е един от създателите на водородната бомба и поради това е напълно наясно с възможностите на своите творения. Неговото влияние върху съветското ръководство довежда и до инициативата за подписването през 1963 година от СССР и САЩ на договор, който ограничава провеждането на опити с атомно оръжие.

снимка: ЕПА/БГНЕС
В началото на 70-те години СССР за първи път изпреварва САЩ по количество ракети. Независимо от това, по инициатива на съветското ръководство през 1969 година в Хелзинки започват преговори за спиране на надпреварата във въоръжаването. Те довеждат до голямото споразумение известно като САЛТ-1 подписано през 1972 г. С него се ограничава количеството на зарядите, които имат суперсилите и системите за противоракетна отбрана. По-късно, през 1979 година, е подписан и втори договор, който трябва да ограничи всички ядрени оръжия. Сенатът на САЩ отказва да го ратифицира заради съветското навлизане в Афганистан. През 1986 година президентът Рейгън изтегля Америка и от първото споразумение.

Големият пробив в противопоставянето идва отново от Москва и е постигнат от един от най-противоречивите политици – Михаил Горбачов. Въпреки че много хора не го харесват, той дава на света много възможности. Благодарение на едностранни отстъпки от страна на СССР на 8 декември 1987 година е подписан договорът за забрана на ракетите със среден обсег на действие, които застрашават сигурността на цяла Европа.

„Драги другари, ние свързваме перспективата на нашето развитие с мирното бъдеще на човечеството. Предстои да се направи още много, за да имаме свят без оръжия. Свят, в който в отношенията между народите ще господстват уважението, разбирателството и сътрудничеството. Ние направихме важни стъпки в тази посока“, казва Горбачов в изявление по телевизията.

Година по-рано, на 15 януари 1986 година, съветският ръководител излиза с програма, според която СССР могат да започнат унищожаване на ядрения си потенциал, ако САЩ се присъединят също. Горбачов предлага към 2000 година в целия свят да бъде унищожено атомното оръжие. Роналд Рейгън не само отхвърля тази идея, но и продължава да развива проекта си за извеждане на войната в Космоса. В Русия и СССР много хора смятат Горбачов за предател, защото изтегля съветските войски от Германия и прибира ракетите в страната си, но с тези стъпки той ограничава и ходовете на САЩ. Вашингтон не може да продължи ядрената си програма, без да изглежда агресор.

Истината е, че до момента ние продължаваме да живеем в свят, който е на ръба на унищожението, тъй като всеки момент някой луд може да натисне червеното копче. Така че възможността, която ни отварят американските избори днес, е огромна. Това не означава, че Тръмп или Путин ще са миротворци. За съжаление, те се интересуват само от своето място в световната политика. Важното е, че може да имаме спад в нарастващото напрежение, а това е добре за България и за Европа. Иначе, ние ще бъдем бойното поле на ядрената война между САЩ и Русия. Добре е да го разберем и да търсим своя път, без да слугуваме на големите господари.

Демонстрация в Германия срещу използването на ядрени оръжия, снимка: ЕПА/БГНЕС
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от