Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цигуларката Красимира Желязкова - Джоунс: Постепенно ни заменят с всякакви онлайн сурогати

Снимка: Личен архив

Миналата седмица 400 музиканти на свободна практика се събраха пред британския парламент в знак на протест срещу пренебрежителното отношение на правителството към тяхната съдба по време на пандемията.

Внушителният импровизиран оркестър изсвири точно 90 секунди от пиесата „Марс“ от сюитата „Планетите“ на Густав Холст. Защо само 90 секунди - защото толкова са 20 процента от цялата пиеса като намек за процента, който биха получили музикантите, ако бъдат одобрени за правителствената финансова помощ за самонаетите.

Красимира Желязкова - Джоунс е самонаета цигуларка. Тя работи с деца и преди пандемията е давала уроци в пет училища. Сега преподава само в едно. Останалите ѝ ангажименти са онлайн, където по думите ѝ е трудно да се учат както начинаещите, така и много напредналите.

Някои от моите ученици предпочетоха да не продължават онлайн. Не попаднах в схемите за държавно подпомагане поради причини, които нямат общо с музиката. 10 концерта официално ми казаха, че са отложени“, сподели тя в предаването „Събота 150“.

И допълни:

„Постепенно ни заменят с всякакви онлайн сурогати, без това да омаловажава усилието на тези, които го правят. В момента се правят стрийминг концерти с високо качество, но нищо не може да замени живия контакт с публиката... Общуването на хората с изкуството е в клинична смърт“.

Според нея сред колегите ѝ има огромно недоволство от мерките, които се предприемат, тъй като са неясни като цел:

Има две големи група от фактори. Нормалните тенденции в обществото отпреди Covid, които са свързани с прекалената зависимост от интернет и разбирането у младите хора, че всичко може да се замени с виртуално общуване. Второ, страхът, който се насади у хората – от вируса, от наказание, че не спазваш мерките, води до отлив от дейности, свързани със сценична изява, отлив от желанието да се занимаваш с това“.

Интервюто с Красимира Желязкова – Джоунс можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна