Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болка, страдание и много любов в творчеството на Убавка Тончев

Убавка Тончев
Снимка: Латинка Светозарова

Изложба на творческия тандем Убавка Тончев и Константин Симеонов – Костика беше открита в Плевен. И въпреки че Костика вече не е между нас, неговите творби ни пренасят в света на твореца.  Живопис, рисунка и пластика са подредени в галерия АРТ – Център – Плевен. 

Болката и страданието представят нова творческа страна на Убавка Тончев.

Убавка Тончев с внучките си

Преди години това талантливо момиче от Сърбия среща едно талантливо момче в Художествената академия в София … И любовта озарява  техния творчески и личен семеен живот.. До последния миг на Костика. Неговото име остава сред най-ярките, той е автор на паметника на друг известен плевенчанин - певецът и автор Емил Димитров.

Убавка и Костика подариха чудната скулптура на трите жабки, като спомен от миналото, но с поглед в бъдещето - посветиха я на  децата. И днес това е едно от любимите места в центъра на града - трите чудни жабки до един от малките фонтани събират и малки, и големи.. С усмивка и топлина, вградени от самите автори в бронзовите фигурки. Убавка и Костика са познати творци по целия свят, особено харесвани и купувани са в Германия, но са участвали с общи и самостоятелни изложби в Испания, Италия, Гърция, Полша.

Множество изложби имат и у нас, техни творби са притежание на известни галерии в България и на ценители на изкуството в частни галерии в Европа, Америка и Африка.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени