Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интерактивна изложба, посветена на защитен вид дива гъска в Добрич

Интерактивна изложба, посветена на защитения вид червеногушата дива гъска
Снимка: Мая Щърбанова
Интерактивна изложба, посветена на защитения вид червеногушата дива гъска беше открита в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Експозицията е осъществена благодарение на съвместната дългогодишна работа на зооцентъра и Дружеството за защита на птиците. Тя може да бъде видяна в голямата зала на зоологическата градина в Добрич.

Червеногушата гъска е един от най-застрашените видове, нейната численост в началото на 21 век започва рязко да намалява, като факторите за това са много – промяната в селското стопанство и намаляването на местата й за паша, изграждането на все повече ветрогенераторни паркове, проучванията за нефт и газ в близост до местообитанията ѝ, разрастването на урбанизираните територии и много други. Дейностите по проучването и опазването на червеногушата гъска се извършват от Българското дружество за защита на птиците вече близо 25 години.
Да бъде опозната от всички и опазвана също от всички е от изключително значение, за да не се загуби този вид. Част от дейността по защитата й е и настоящата изложба в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Според директора на центъра Християн Христов подобни експозиции са много важни и трябва да се правят по-често.

Християн Христов и Михаил Илиев

Изложбата „Пътят на червеногушата гъска“ е част от мащабен международен проект, в който участие вземат и петте държави, в чийто ареал се среща този вид птица. Повече за експозицията ни разказва Михаил Илиев от Дружеството за защита на птиците - чуйте звуковия файл.

По думите на Михаил Илиев хората сме свикнали да гледаме на природата като на даденост, с която всички ние разполагаме. За съжаление истината е съвсем различна и само ако променим начина си на мислене и се постараем да запазим заобикалящата ни жива природа, ще я имаме и занапред. 



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени