Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фаворитът на Ердоган ще е лидер на кипърската турска общност в следващите 5 години

| обновено на 18.10.20 в 21:44
Ерсин Татар и Реджеп Ердоган
Снимка: Ройтерс

Фаворитът на турския президент Ердоган ще е лидер на кипърската турска общност в следващите 5 години. Ерсин Татар победи в балотажа днес Мустафа Акънджъ, досегашен лидер на общността, като спечели 51.74% от гласовете, сочат обявените резултати след преброяването на всички бюлетини. Стотици негови поддръжници се събират пред партийната централа в северната част на Никозия. 

60-годишният Ерсин Татар е председател на близката до турския президент Ердоган дясна консервативна Партия на националното единство и досега бе премиер на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Турция се намеси открито в предизборната кампания в негова полза, с финансови траншове и отварянето на част от града-призрак Вароша в навечерието на първия тур, което предизвика остра политическа и обществена реакция сред кипърските турци.

В политическата си линия новоизбраният лидер на кипърските турци е десен турски националист и хардлайнер, който прокарва дневния ред на Анкара.

По Кипърския въпрос той е за разделяне на две самостоятелни държави на острова, което се подкрепя от Турция. Това обаче ще затрудни възобновяването на мирния процес за решаване на Кипърския въпрос под егидата на ООН, тъй като лидерът на кипърските турци е официалният им предствител на масата на преговорите.

Като премиер на самообявилата се република Татар провеждаше курс за още по-голяма политическа и икономическа зависимост на кипърските турци от Турция и победата му днес ще доведе до засилване на нейната интервенция.

Избирателната активност на балотажа бе по-висока в сравнение с първия тур – до 17.00 ч. тя достигна 61% при 58% преди седмица.

Зад 72-годишния Мустафа Акънджъ, сегашен лидер на общността и независим кандидат, застанаха леви партии. В изявлението си, след като гласува, той пожела днешният ден да бъде запомнен като „ден на гордост за кипърско-турската демокрация и воля”. Ерсин Татар коментира след вота си, че е важно посланието, което кипърските турци ще изпратят на международната общност за избор на „правилния път”. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!