Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епархийски избори в Силистра

Ще бъдат определени двамата кандидати, от които на 25 октомври Светият синод ще избере новия Доростолски митрополит

| обновено на 18.10.20 в 15:46
Катедралният храм "Св.св. първоапостоли Петър и Павел"
Снимка: архив БГНЕС

Епархийските избиратели на Доростолската епархия избраха двамата кандидати за Доростолски митрополит. Това са Константийският епископ Яков - с 18 гласа, и Величкият епископ Сионий - с 12 гласа, съобщиха от Българската патриаршия.

В неделния ден в Силистра се състоя епархийският избор за двамата кандидати за нов Доростолски митрополит.

След като е било установено, че всичките 18 епархийски избиратели от трите духовни околии на епархията - Силистренска, Дуловска и Тервелска, присъстват, е започнала изборната процедура. Избрано е изборно бюро в състав: протопрезвитер Добри Чаков и Цветана Цанова, а урната за гласуването е била запечатана.

След края на гласуването урната е отпечатана и е било установено, че всички 18 бюлетини са валидни. Според списъка с архиереи, одобрен от Светия Синод на БПЦ-БП, са получени следните гласове: за Величкия епископ Сионий - 12 гласа, за Белоградчишкия епископ Поликарп - 2, за Агатополския епископ Йеротей - 1, за Мелнишкия епископ Герасим - 3, и за Константийския епископ Яков - 18 гласа.

За достойно избрани са прогласени Константийският епископ Яков с 18 гласа и Величкият епископ Сионий с 12 гласа.

След одобрението от Светия синод на БПЦ-БП на епархийския избор - в първата неделя след него митрополитите - членове на Светия Синод на БПЦ-БП ще изберат и канонично ще утвърдят един от двамата кандидати, който да се възкачи на Доростолския епархийски престол.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна